Výbuch v rodišti filipínského prezidenta zabil až čtrnáct lidí, přes šedesát zraněných

Exploze na tržišti v rodném městě filipínského prezidenta Rodriga Duterteho zabila až čtrnáct lidí a dalších skoro sedmdesát zranila. Duterte byl právě na návštěvě Davaa, ale nic se mu nestalo, uvedl jeho syn, který je místostarostou města.

K explozi došlo na tržišti před hotelem Marco Polo. Nejméně třicet lidí skončilo v nemocnici. Prezidentův mluvčí uvedl, že zraněno bylo kolem šedesáti osob. Proč k výbuchu došlo, se zatím neví. Podle policie zřejmě explodovala bomba.

„Hodně lidí je zraněných, šokovaných, traumatizovaných,“ podotkl jeden ze svědků. „Viděl jsem kouř, myslel jsem si, že to je jen barbecue. A za pár minut výbuch,“ popsal situaci další z přítomných Filipínců.

V Davau je prezident velmi oblíbený - dlouhých 22 let tam působil jako starosta. Město leží na rozlehlém jižním ostrově Mindanao.

Na Filipínách trvá dlouhodobý konflikt mezi armádou a islamistickou skupinou Abu Sayyafa, v posledních letech byl ale relativní klid.

V předchozích měsících přibylo násilností v souvislosti s obchodem s drogami. Duterte slíbil, že povede „nesmiřitelný a vytrvalý“ boj proti korupci, zločinnosti a nelegálním drogám.

Od jeho nástupu do úřadu v květnu bylo v souvislosti s drogami zabito zhruba 1800 osob. Organizace OSN posléze vyzvala Manilu, aby zastavila zabíjení podezřelých. Duterte v reakci na kritiku pohrozil vystoupením Filipín z OSN. Tento krok ale v pátek popřelo filipínské ministerstvo zahraničí.