Část běženců pracuje v Německu načerno a za špatných podmínek

Značná část běženců, kteří loni přišli do Německa, pracuje v zemi načerno. Mnohdy dostávají nepřiměřeně nízkou mzdu a mají velmi špatné pracovní podmínky. Uvedla to rozhlasová stanice NDR Info. Podle ní by ve spolkové republice mohlo načerno pracovat asi třicet procent z 1,1 milionu uprchlíků, kteří loni do země přišli.

Jak NDR Info podotýká, získat přesná čísla je velmi těžké, proto je nutné pracovat s odhady. Jeden z nich vychází ze studie akademiků univerzit v německém Tübingenu a rakouském Linci. Ti došli k odhadu třicet procent načerno zaměstnaných běženců.

Odhady sociálních pracovníků z Berlína a Dolního Saska se pohybují mezi deseti a dokonce padesáti procenty. I nejnižší procento přitom znamená, že ve spolkové republice pracuje načerno přes sto tisíc uprchlíků, kteří loni do Německa přišli. Podle oficiálních údajů celníků je přitom každý měsíc odhaleno jen asi deset případů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle rozhlasové stanice to jsou přitom často návštěvníci nebo dokonce zaměstnanci ubytoven pro uprchlíky, kteří migrantům nabízejí práci. Ta je většinou velmi špatně placená. Běženci pracují často jako uklízeči, umývači nádobí, malíři nebo vykladači nákladů. Objevují se i případy, kdy jsou uprchlíkům nabízena pracovní místa načerno za provizi. 

„Musejí pracovat, aby se postarali o své rodiny doma - matky, otce nebo také náklady na cestu do Německa,“ uvedla jedna ze sociálních pracovnic, která si nepřála zveřejnit své jméno. „Někteří jsou skutečně zoufalí. Pak z ubytovny odjedou třeba na dva, tři týdny (někam pracovat) nebo odcházejí ráno a vracejí se večer,“ uvedla také.

V táboře u Calais přebývá nejvíce migrantů od jeho vzniku

S masivním přílivem migrantů se ale potýkají i jinde. Už řadu měsíců budí napětí zhoršující se podmínky v provizorním táboře u Calais ve Francii. Kvůli tomu přijela britská ministryně vnitra Amber Ruddová jednat se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem. Do tzv. „džungle“ přicházejí stále noví běženci, kteří se následně snaží dostat do Británie.

Svědectví: Jak přežít v džungli? (zdroj: ČT24)

V současnosti zde navíc přebývá nejvíce lidí od vzniku tábora z kraje loňského roku. Zástupci prefektury v něm napočítali na 6900 obyvatel, uvedla dnes agentura DPA. Ještě vyšší čísla ovšem uvádějí nevládní organizace, podle nichž v tábořišti žije více než 9000 migrantů.

Počet uprchlíků v táboře poblíž přístavu roste navzdory tomu, že se francouzské úřady opakovaně pokoušejí počet obyvatel snížit. Například letos na jaře prefektura nechala jižní část tábořiště strhnout a přesunula tisíce lidí do uprchlických center v jiných částech země. Podle nevládních organizací však stát již nemá dostatek náhradního ubytování, aby mohl evakuovat i severní část tábora. Od června počet migrantů vzrostl o více než dvě tisícovky.