Útok na americkou univerzitu v Kábulu. Stojí za ním patrně hnutí Taliban

Na americké univerzitě (AUAF) v afghánské metropoli útočili ozbrojenci. Na místě byla slyšet střelba a výbuchy. Podle agentury Reuters zemřel při útoku jeden student a 14 osob utrpělo zranění. DPA uvádí zraněných nejméně 19 a tvrdí, že akce je zřejmě dílem islamistického hnutí Taliban. Zatím není jasné, zda útočil jeden nebo dva ozbrojenci, řekl agentuře AP mluvčí afghánské policie, podle kterého byli lidé ze školy evakuováni.

Ozbrojenec či ozbrojenci pronikli do univerzitního komplexu, který následně obklíčily zvláštní afghánské bezpečnostní síly. Zastavit útok pomáhala i malá skupina amerických poradců z operace NATO Resolute Support (Rozhodná podpora), uvedla agentura AFP. Střelba na místě pokračovala ještě i po hodině od začátku útoku, řekl představitel afghánského ministerstva vnitra. 

Jeden ze studentů podle zpravodajské stanice BBC sdělil, že se nacházel 100 metrů od hlavního vchodu do areálu školy, když uslyšel výstřely a mohutný výbuch, který na chvíli ozářil celé okolí. Poté se ozvala střelba uvnitř areálu a také křik.

Někteří studenti dokázali uprchnout, jiní uvízli v učebnách. Představitel afghánského ministerstva vnitra tvrdil, že na univerzitě byli v době útoku stovky posluchačů a také zahraniční profesoři. 

Jeden ze studentů sešplhal z šestimetrové zdi

„Přednáška zrovna skončila, tak jsem měl v plánu odejít, když jsem najednou uslyšel střelbu,“ řekl student Ahmad Mukhtar, jemuž se podařilo uprchnout. „Snažil jsem se najít úkryt, ale došlo k výbuchu, tak jsem běžel a slezl po šestimetrové zdi, přičemž jsem si poranil nohu,“ konstatoval svědek. 

Sanitky odváží zraněné z americké univerzity v Kábulu
Zdroj: ČTK/AP/Rahmat Gul

Ozbrojenec střílel na fotografa AP

V budově byl i známý fotograf AP Massoud Hossaini, který získal v roce 2012 Pulitzerovu cenu. „Pomoc, uvázli jsme na AUAF, po střelbě přišla exploze. Tohle můžou být poslední tweety,“ napsal na Twitteru. Posléze příspěvek z jeho profilu zmizel. 

Britský Telegraph uvedl, že se fotografovi podařilo uniknout spolu s devíti studenty nouzovým východem. Hossaini byl zrovna s patnácti studenty v učebně, když uslyšel výbuch v jížní části areálu. „Šel jsem k oknu, abych viděl, co se děje, a uviděl jsem venku člověka v běžném oblečení. Vystřelil na mě a rozbil sklo,“ vyprávěl médiím.

Studenti se pak v učebně zabarikádovali - ke dveřím dotlačili židle a stoly a zůstali na zemi, než se rozhodli utéct. Schovali se v obytném domě v blízkosti areálu.

Dva zahraniční profesoři univerzity byli 8. srpna uneseni z automobilů v centru afghánské metropole. Kde se nacházejí, nemají úřady ponětí.

Americká univerzita poprvé otevřela své brány studentům v roce 2005. Je to nezisková soukromá vysoká škola, která nabízí kurzy angličtiny a bakalářské studijní programy. V současné době ji navštěvuje na tisíc studentů – většinou dospělých, kteří studují na částečný úvazek a současně pracují.