Kupčení s lístky v Riu: Policisté vzali irským funkcionářům pasy i notebooky

Poslední den letní olympiády v Riu se nesl mimo jiné v duchu pokračování aféry s údajným nelegálním přeprodejem lístků. Brazilská police prohledala hotelové pokoje tří irských funkcionářů, kterým zabavila pasy, telefony a notebooky.

Podle listu The Irish Times přišla o doklady trojice funkcionářů - včetně výkonného ředitele Irského olympijského výboru a někdejší hokejové legendy Stephena Martina. Při razii nebyl nikdo zadržen.

„Zástupci Irského olympijského výboru byli požádáni, aby se dostavili k výslechu na místní stanici toto úterý. Souhlasili,“ sdělil výbor po zásahu policie.

Cestovní pasy dalších tří lidí se policisté stále snaží získat. „Pokračujeme ve vyšetřování mezinárodní struktury přeprodeje lístků. Agenti v něm budou pokračovat až do úterý,“ konstatovala policie.

Rio: Kauza s kupčením s lístky pokračuje (zdroj: ČT24)

Nyní již bývalý šéf irského i evropského olympijského výboru Patrick Hickey byl zadržen ve středu. Je podezřelý z toho, že předával vstupenky překupníkům, kteří je pak nabízeli na černém trhu za vysoké částky. Celkový zisk podle vyšetřovatelů přesahuje tři miliony dolarů.

Právě nevyužité lístky na olympijská utkání jsou přitom rovněž na seznamu zabavených věcí. „Irský olympijský výbor měl ve svých kancelářích příděl nevyužitých oficiálních vstupenek, které byly k dispozici rodinám a přátelům atletů. Tyto lístky policie rovněž zabavila,“ uvedl výbor.

Hickey je v nechvalně proslulé věznici Bangu

Jednasedmdesátiletý Hickey se dočasně vzdal svých funkcí a v současnosti čeká na obvinění v přísně střežené brazilské věznici Bangu. Jeho právníci se marně pokoušeli vyjednat propuštění na kauci. U soudu se Hickey poprvé objeví už v úterý.