Trump chce Islámskému státu vypnout internet a mění svůj postoj k NATO

Kandidát amerických republikánů na úřad prezidenta Donald Trump znovu připsal vzestup samozvaného Islámského státu (IS) současné administrativě prezidenta Baracka Obamy. Teroristické organizaci by coby prezident zamezil v užívání internetu. V boji proti islamistům by chtěl spolupracovat jak s Ruskem, tak se Severoatlantickou aliancí. K té měl přitom v minulosti kritický postoj.

„Je čas na nový přístup,“ prohlásil republikánský kandidát na prezidenta Spojených států během projevu v Ohiu poté, co zkritizoval politiku současného prezidenta Baracka Obamy a jeho bývalé ministryně zahraničí, současné kandidátky Demokratické strany v boji o Bílý dům Hillary Clintonové.

Pro stabilizaci Blízkého východu by ještě několik let americké angažmá bylo spíše potřeba.
Jakub El-Ahmadieh
Asociace pro mezinárodní otázky

Obamova administrativa podle Trumpa „bez diskuse přímo zapříčinila vzestup IS“. Chybou byla především jeho politika v Iráku a Libyi. Právě Clintonová apelovala na vojenskou intervenci proti Muammaru Kaddáfímu, který během občanské války masakroval civilní obyvatelstvo.

„Trump tu předvedl svou klasickou strategii, kdy řekne nějaký strašně kontroverzní výrok a potom ho začne postupně zmírňovat. Ale dá se říci, že už od dob George Bushe mladšího, který zahájil invazi do Iráku, i kroky, které dělal nebo nedělal Obama během arabského jara, se skutečně mocenské vakuum vytvářelo a na vzniku islámského státu se to podepsalo,“ podotkl Jakub El-Ahmadieh z Asociace pro mezinárodní otázky, který vidí největší problém v přestavbě Iráku po roce 2003.

Donald Trump a Hillary Clintonová
Zdroj: Reuters

Úzká spolupráce s NATO

Trump během proslovu představil své záměry v oblasti zahraniční politiky a bezpečnosti. Oproti svým předchozím projevům změnil rétoriku vůči Severoatlantické alianci, s níž by v případě zvolení chtěl na porážce Islámského státu úzce spolupracovat. Nedávno přitom hrozil, že za jeho vedení USA nemusejí respektovat závazky vůči jiným členům aliance.

Trump ale zároveň řekl s poukazem na Rusko, že při plnění základního cíle své zahraniční politiky, jímž je zničení IS, bude spolupracovat s kýmkoliv, kdo bude mít stejné intence. „Jakákoli země, která bude mít stejný cíl, bude našim spojencem,“ řekl. Coby prezident by proto inicioval mezinárodní konferenci o terorismu.

Vypnout Islámskému státu internet

Prvním krokem Donalda Trumpa v roli prezidenta USA by bylo zřízení komise zabývající se radikálním islámem. Chtěl by také Islámskému státu „vypnout“ internet a sociální média. Jak by to chtěl provést, konkrétně neupřesnil. „Nemůžeme dovolit, aby se internet stal nástrojem rekrutování,“ řekl pouze. Proti islamistům by bojoval i vojenskými, ideologickými a finančními prostředky.

Uchazeč o Bílý dům také slíbil, že v případě zvolení ponechá otevřenou kontroverzní věznici na základně Guantánamo. Hodlá také pokračovat ve využívání bezpilotních letounů k náletům na teroristické cíle. „Musíme ale také zajímat vysoce cenné cíle, abychom získali informace pro rozebrání jejich orgnizací,“ řekl.

Filtrování imigrantů

Dalším Trumpovým tématem je omezení migrace do Spojených států. V projevu uvedl, že chce zavést nová pravidla pro výběr imigrantů. Zpřísnit chce hlavně kontroly. „Označil bych je za důkladný filtr,“ prohlásil Trump.

Agentura AP s odkazem na členy Trumpovy kampaně uvedla, že zájemci o přijetí v USA by odpovídali na otázky týkající se náboženské svobody, rovnosti pohlaví nebo práv homosexuálů. Vláda by využívala dotazníky, sociální sítě a kontaktovala by rodinu a příbuzné, aby zjistila, zda žadatel ctí americké hodnoty, jimiž jsou tolerance a pluralismus. Víza by nebyla udělena nikomu, u koho by náležitou prověrku nešlo provést.

Jako prezident by také nechal zhotovit seznam zemí, odkud by žádní lidé do USA nemohli přijít. Řekl, že dočasně zastaví příjem migrantů ze zemí, které mají pověst exportérů terorismu. Vyřazeni budou všichni, kdo chovají „nepřátelské postoje“ vůči Spojeným státům a jejich principům.

Chybí mu zkušenost, pustil se do Trumpa Biden

Podle současného viceprezidenta Joea Bidena nemá Trump předpoklady stát se prezidentem, protože mu chybí zkušenost se zahraniční politikou a zájem dovědět se něco o mezinárodních výzvách.

Joe Biden a Barack Obama
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

„Žádný kandidát v historii Spojených států amerických nebyl méně připraven řešit naši národní bezpečnost než Donald Trump. Tento muž je naprosto důkladně nekvalifikovaný být americkým prezidentem,“ konstatoval viceprezident.

Tím, že Trump označil prezidenta Baracka Obamu za zakladatele Islámského státu, zvýšil nebezpečí pro americké vojáky působící v Iráku, míní Biden. „Trump už nyní činí z naší země méně bezpečné místo,“ řekl viceprezident.