Ukrajinec, kterého Rusko věznilo na Krymu: U hranic jezdí vlaky plné zbraní

Afanasjev: Krym se Ukrajině vrátí, až se v Rusku změní vláda (zdroj: ČT24)

Ruskem okupovaný poloostrov Krym se Ukrajině vrátí, až se v Rusku změní vláda. V pořadu Události, komentáře to řekl Ukrajinec propuštěný z ruského zajetí Hennadij Afanasjev. „A to se jednou musí stát,“ dodal s tím, že na Rusko je třeba působit politicky a diplomaticky. Na Krymu jsou prý porušována lidská práva, spekulace o vojenském vpádu Ukrajiny na poloostrov však odmítá.

„Pouze po změně vlády v Rusku se Krym a Donbas mohou Ukrajině vrátit bez ozbrojeného konfliktu,“ řekl Afanasjev, který byl Ruskem zadržován kvůli údajné podpoře teroristické činnosti na anektovaném Krymu.

„K ruské okupaci došlo, když jsem byl na Krymu. Proto jsem musel splnit svou povinnost, a sice pomoci Ukrajině zachovat svou nezávislost. A právě kvůli tomu mě zatkla FSB. Byl jsem obviněn, že jsem terorista a že se snažím, aby byl Leninův pomník vyhozen do vzduchu v Simferopolu,“ dodal Afanasjev.

Podle něj ale velká část obyvatel Krymu nevidí jako řešení ozbrojený konflikt a spíše se obracejí na mezinárodní společenství a žádají pomoc. „Zaznamenali jsme na Krymu již více než 256 případů porušení práv občana a člověka. Lidé jsou unášeni, jsou neznámo kde,“ dodal Afanasjev.

Ruští vojáci na Krymu
Zdroj: Reuters

Údajný vpád Ukrajinců na Krym byla provokace

Afanasjev také odmítá spekulace o vojenském vpádu Ukrajiny na Krym. „Z posledních informací z noci ze 6. na 7. srpna plyne, že dva ruští vojáci začali střílet na ruské pohraničníky, a ti zahynuli. Také stříleli na automobil, ve kterém zahynul třiadvacetiletý člověk a šestadvacetiletá žena, takže vlastně Rusko se pokrylo hanbou před vlastními občany. Byla to provokace vůči Ukrajině,“ řekl v Událostech, komentářích s tím, že k rusko-ukrajinské hranici stále jezdí vlaky plné zbraní.

Hennadij Afanasjev strávil v ruském vězení celkem 776 dní. „Mučili mě proudem, vyhrožovali mi, že mě znásilní, dva roky jsem se nacházel v tak hrozných podmínkách, že jsem dostal otravu krve. Na svobodu jsem se dostal díky tomu, že mému případu věnovalo velkou pozornost světové společenství,“ uvedl. „A já si myslím, že by svět měl myslet i na další politické vězně, protože dnes, teď jsou mučeni a jsou znásilňováni. Dochází k tomu každý den,“ dodal.