V thajských letoviscích vybuchlo 11 náloží. Policie vyslýchá dva muže

V pěti thajských provinciích došlo od čtvrtka nejméně k jedenácti bombovým atentátům, jež zabily čtyři lidi a přes třicet jich zranily. Thajské úřady věděly, že se útoky chystají, nezjistily ale včas, kde k nim dojde. Neznámí útočníci cílili na turistická letoviska, mimo jiné na oblíbeném ostrově Phuket. Policie vyloučila, že by šlo o mezinárodní terorismus, přiklání se k verzi sabotáže. Během pátku kvůli výslechu zadržela dva muže.

Čtvrteční dvojitá exploze v turistickém středisku Hua Hin poblíž Bangkoku zabila jednu thajskou prodavačku a zranila 19 lidí včetně řady cizinců. Thajská policie sdělila, že bomby ukryté v květináčích 50 metrů od sebe byly odpáleny na dálku pomocí mobilních telefonů.

Další nálože pak vybuchly ve městě Surat Thani asi 400 kilometrů jižněji. Podle vyšetřovatelů jde o koordinovanou akci. Všude šlo o podomácku vyrobené bomby.

V pátek ráno byl opět zasažen Hua Hin. „Bomby vybuchly, když jsme zrovna pracovali na místě, nebyly daleko od sebe,“ sdělil CNN jeden z policistů. Ti už na místě zpřísnili bezpečnostní opatření – mimo jiné prohlížejí lidem tašky a batohy.

Měl jsem jít do baru, kde došlo k útokům, ale zdrželo mě setkání se sestrou. Jsem v šoku a cítím úlevu. Nemůžu uvěřit tomu, že se to stalo tady. V Hua Hinu nikdy nebylo takové ticho.
Anglický turista z Kentu

Atentáty zasáhly i ostrov Phuket, který mají rovněž v oblibě turisté. V provincii Trang zemřel po výbuchu bomby jeden člověk a šest jich utrpělo zranění. Dvě exploze hlásí i provincie Phang-nga, kde ale zatím žádné oběti hlášeny nejsou.

Podle agentury AFP zemřeli v pátek zatím celkem tři lidé. Série explozí přišla před víkendem, kdy Thajci slaví narozeniny královny Sirikit.

Podle české diplomacie mezi oběťmi nejsou Češi. Mezi zraněnými jsou podle ní Holanďané, Němci, Rakušané nebo Italové. Aktuálně je v zemi podle databáze ministerstva 97 Čechů – číslo ale může být vyšší. Pro cesty do Thajska dlouhodobě platí varování kvůli hrozbě terorismu.

„Českým občanům vždy doporučujeme, aby v rámci pobytu v Thajsku dbali opatrnosti a obezřetnosti, aby sledovali místní zpravodajství a řídili se pokyny místních úřadů a bezpečnostních složek. Měli by se registrovat v naší cestovatelské databázi DROZD,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Útoky v Thajsku
Zdroj: REUTERS/Reuters TV

Stojí za útoky odpůrci vojenského režimu?

Šéf vojenské vlády Prajutch Čan-Oča už atentáty odsoudil jako čin těch, kdo chtějí v zemi šířit chaos. „Neměli bychom u lidí dál podněcovat paniku,“ prohlásil.

K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil, podle zpravodaje BBC v Bangkoku je ale pravděpodobné, že za nimi stojí separatističtí muslimští povstalci, kteří ve třech nejjižnějších provinciích vedou ozbrojenou kampaň proti vojenskému režimu v zemi.

Koordinované bombové útoky nejsou na převážně muslimském jihu země nijak vzácné, při bojích tamních povstalců v posledních letech zahynuly tisíce lidí. Jejich taktikou ale není útočit na turisty.

Útoky v Thajsku
Zdroj: Dailynews/Reuters

„Západní média si všímají jen významnějších útoků v Thajsku, zvlášť když se jedná o turistická centra. Ve třech provinciích na jihu země jsou ale problémy prakticky neustále a thajská média o tom informují,“ poznamenal Čech žijící v Thajsku Pavel Bergman.

Společnost je podle něj rozdělena na polovinu – jedna vojenskou vládu podporuje, protože se jí mimo jiné daří bojovat s korupcí, druhá ale současný stav odmítá a volá po demokracii a svobodě slova.

Útoky jednoznačně mířily na turistiku, která je pro thajskou ekonomiku zásadní. Dvě bomby explodovaly v jednom z nejvyhledávanějších letovisek na Phuketu.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Další možností tak je, že útočili odpůrci vlády, kterým se nelíbí, že vládnoucí vojenská junta uspořádala referendum, v němž lidé minulý týden schválili novou ústavu. Výsledek referenda je přesvědčivým vítězstvím pro vůdce junty generála Čana-Oču, který se dostal k moci po státním převratu v roce 2014. Opozice to označuje za nepřípustné posílení pozice armády.

Armáda utahuje opasek thajskému disentu, zavírá lidi kvůli nesmyslům, třeba kvůli lajkům na Facebooku. To samozřejmě způsobuje špatnou náladu – lidé mají strach, že budou perzekuováni za něco, co není kriminálním přečinem.
Pavel Bergman
Čech žijící v Thajsku

Máte informace přímo z místa? Napište nám SMS nebo pošlete MMS na číslo +420 736 531 189. Dejte nám vědět, zda vám můžeme zavolat. Posílejte zprávy na editoriCT24@ceskatelevize.cz.