Atentátník z Burgasu se choval divně, měli ho odhalit agenti

Burgas - Ani po týdnu vyšetřování atentátu na izraelské turisty v Bulharsku policie neví, kdo byl sebevražedný útočník. Premiér Bojko Borisov potvrdil, že na přípravě se podílela organizovaná skupina. Neřekl ale, kolik lidí atentátníkovi pomáhalo, ani kdo konkrétně. Izraelský bezpečnostní expert přitom kritizoval Bulharsko za to, že atentátu nezabránilo. Při výbuchu v autobusu u letiště v Burgasu zemřelo pět izraelských turistů a bulharský řidič.

Ačkoli izraelská vláda dala jasně najevo, že Bulhaři při atentátu v Burgasu nic nezanedbali, někdejší šéf bezpečnosti izraelských aerolinií (El Al) Isaak Jafet si myslí opak. Bezpečnostní služby na letišti ve východobulharském Burgasu podle něj selhaly. Řekl to v rozhovoru s bulharskou soukromou rozhlasovou stanicí Radio Darik.

„Dám vám jasnou odpověď. V El Al bychom takový teroristický útok ani nedovolili. My nečekáme, než se něco stane, abychom to pak vyšetřovali a divili se, co jsme udělali špatně. Doopravdy mě velice těší prohlášení premiérů Bulharska a Izraele, že jejich vztahy jsou velmi dobré. To znamená, že Bulharsko se může snadno obrátit na El Al s žádostí o pomoc a radu,“ řekl Jafet.

Sám přitom připustil, že i nejlepší výzvědná služba nedokáže odhalit každý teroristický pokus, ale Bulhaři podle něj neudělali ani tu nejjednodušší věc, aby atentát zmařili. „Mít dobře vycvičené agenty, kteří by dělali jedinou jednoduchou věc - chodili by po terminálu a hledali podezřelé osoby, které rovněž jen bezcílně chodí a chovají se odlišně od ostatních pasažérů,“ vysvětlil Jafet selhání ostrahy letiště v Burgasu.

Ze záznamu bezpečnostních kamer prý bylo patrné, že se atentátník chová divně. „Na jeho chování nebylo nic normálního,“ řekl. Ani na vteřinu si útočník neodložil žádný ze svých očividně těžkých batohů na zem a v hale se pohyboval sám. „A jako vrchol - byl v příletovém terminálu, ale nebudil dojem, že na někoho čeká. S nikým nemluvil. Prostě se nechoval normálně,“ prohlásil Jafet.

Premiér: Útoku se nedalo zabránit

Bulharská vláda je ale jiného názoru. „Útoku v Burgasu se nedalo zabránit, ani způsobu, jakým byl proveden. Na letiště se může dostat každý,“ tvrdí bulharský premiér. Vyšetřování dál běží na plné obrátky, střípků, které by dohromady poskládaly obraz z přípravy útoku, je ale stále málo.   

Bulharský premiér ovšem mluví o velmi důmyslné přípravě. Atentátník podle něj v zemi strávil nejméně měsíc a s jistotou prý nebyl sám. Skupina údajně nenechala nic náhodě a její členové jednali podle přísných konspiračních pravidel. Přestože se pohybovali po různých městech, nikdy je bezpečnostní kamery nezachytily společně.  

Bojko Borisov na jednání s bezpečnostním expertem Bílého domu nepotvrdil izraelské obvinění, že za útokem stojí Írán s libanonským Hizballáhem. Jasné spojení nezaznělo ani z americké strany. „Z toho, co se stalo v Burgasu, neviníme bulharské bezpečnostní a zpravodajské služby. Vinu dáváme teroristům a těm, kdo terorismus sponzorují,“ řekl protiteroristický expert Bílého domu John Brennan. 

DNA vzorky sebevražedného atentátníka bulharští vyšetřovatelé dali k dispozici všem partnerským bezpečnostním službám. Žádná z nich ale nepotvrdila, že by jejich databáze takový záznam obsahovaly.