Unikátní obří lavičky v Itálii nabízí návrat do dětství

V Itálii stojí obří barevné lavičky, z nichž lidé nedosáhnou na zem a mají tak pocit, že se opět stávají dětmi. Za iniciativou The Big Bench Community Project stojí dlouholetý přední designér automobilky BMW Chris Bangle. Lavičky mají lidi nabíjet pozitivní energií – návštěvníci jsou z nich nadšení.

Američan Bangle pracoval jako automobilový designér u BMW v Německu dlouhých 17 let. V roce 2009 se rozhodl odstěhovat do malé italské vesničky Clavesana a udělat něco zajímavého, co by bylo pro všechny.

Nakonec ho napadly vysoké barevné lavičky, které by byly v souladu s přírodou. Lidé se tak mohou dívat na italské hory nebo vinice z nezvyklé výšky, což jim přináší nevšední zážitek. „Všechno začalo projektem mezi přáteli a sousedy, který si získal srdce mnoha lidí,“ píše na webu projektu bývalý designér BMW.

Jakmile si lidé sednou na obří lavičku, mají pocit, že se vrátili do dětství. Podle Bangla je mají nabíjet pozitivní energií. „Mají intenzivní pocit, který chtějí sdílet s ostatními. Lavičky jsou dost prostorné na to, abyste je mohli sdílet s přáteli, jsou určeny k relaxaci, jako společenské gesto,“ uvedl designér.

Doufá, že se jeho projekt budou snažit napodobit lidé v jiných zemích. „Možná, že jednoho dne uvidíme lavičku míru v nějaké opravdu neklidné části světa, kde je možnost sednout si a vidět věci z jiného úhlu. Cítit se jako dítě je zoufale potřeba,“ říká Bangle.

Ze soukromých zdrojů se zatím podařilo financovat devatenáct obřích laviček, většinou v Piemontu poblíž Clavesany.

„Je to úžasný nápad, skutečně se cítíte, jako byste byli součástí krajiny, což se normálně nestává. Ptáte se, proč jste tak malí. A musíte si přiznat, že váš význam není tak velký,“ říká jeden z návštěvníků.