Turecká vládní strana zahájila kvůli pokusu o převrat vlastní čistku

Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zahájila čistku ve vlastních řadách. Reaguje tak na neúspěšný pokus části armády o převrat.

Potlačený puč z 15. července už měl za následek rozsáhlé zatýkání a propouštění skutečných či domnělých stoupenců islámského duchovního Fethullaha Gülena, kterého vláda označuje za strůjce rebelie.

Tisková agentura Anadolu informovala, že AKP, založená Erdoganem, vydala oběžník vyzývající členy k „okamžitému zahájení úsilí zbavit se těch, kteří jsou spojeni s Gülenovým hnutím nebo kteří podporují hanebný puč“. Dokument rovněž nabádá místní odbočky strany, aby během čistek zabránily „agitacím a drbům“.

Čistky se doposud týkaly justice, školství, médií a dalších oborů. O místo a cestovní pasy přišlo několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů či učitelů. Další tisíce osob čelí trestnímu stíhání.

Islámský duchovní Fethullah Gülen
Zdroj: Reuters

Ankara již dvakrát vyzvala Spojené státy, kde Gülen delší dobu žije, aby duchovního vydaly. První žádost odmítl Washington jako nedostatečnou, k druhé se zatím nevyjádřil.

Ve čtvrtek vydal istanbulský soud na Gülena mezinárodní zatykač, který duchovní označil za „další příklad příklonu prezidenta Erdogana k autoritativnímu režimu a odklonu od demokracie“. Gülen několikrát důrazně odmítl, že by se na převratu jakkoli podílel.  

Bývalý velvyslanec v Ankaře Tomáš Laně k Turecku (zdroj: ČT24)