Poslední mamuti zemřeli žízní, tvrdí americká studie

Jedna z posledních známých skupin mamutů vymřela kvůli nedostatku pitné vody. Vyplývá to ze studie americké akademie věd. Mamuti žili na vzdáleném ostrově u pobřeží Aljašky a podle vědců vyhynuli přibližně před 5600 lety. Kvůli oteplování klimatu ubývalo vody v jezerech, a zvířata tak neměla co pít.

Většina mamutů vymřela před 10 500 lety, podle vědců za to mohly i environmentální změny a lov. Skupina zvířat žijící na ostrově Svatého Pavla v Beringově moři ale vydržela ještě dalších 5000 let.

Podle americké studie čelili tito mamuti jiné hrozbě než zvířata na pevnině. Jak se po době ledové oteplovala Země, stoupající hladina moře vedla ke zmenšení ostrova, na kterém mamuti žili. Některá jezera zmizela v oceánu, a protože se slaná voda dostávala i do zbývajících vodních nádrží, pitné vody ubývalo. Mamuti se tak museli dělit o stále nižší počet vodních zdrojů, což vedlo k jejich nadužívání.

„Jak jezera vysychala, mamuti se shromažďovali kolem menších jezírek a tůní,“ vysvětluje profesor Russell Graham z Pensylvania State University. „Potloukali se kolem, a ničili tak vegetaci – v současnosti to můžeme pozorovat třeba u slonů. Docházelo pak k erozi půdy a jejímu ukládání v jezerech, což neustále snižovalo množství vody. Zvířata tak přispívala ke svému vlastnímu konci.“

Vycpaný mamut
Zdroj: ČT24

Pokud moc nepršelo nebo vodu v jezerech dostatečně nedoplnil tající sníh stékající z hor, mohli mamuti podle Grahama uhynout velmi rychle. „Současní sloni potřebují 70 až 200 litrů vody denně. Předpokládáme, že u mamutů to bylo stejné. I kdyby zdroj vyschl jen na měsíc, mohlo to být pro zvířata fatální.“

Podle vědců by současná klimatická změna mohla mít podobný dopad na malé ostrovy – tamní lidi i zvířata by mohl ohrožovat nedostatek pitné vody. „Populace mamutů na ostrově Svatého Pavla je díky této studii pravděpodobně nejlépe popsaným a prozkoumaným případem vyhynutí prehistorických zvířat,“ podotýká profesor evoluční genetiky ze Švédského muzea přírodní historie Love Dalen. „Ze studie vyplývá, že malé populace jsou velmi citlivé na environmentální změny.“

Úplně poslední mamuti žili na Wrangelově ostrově v Arktickém oceánu. Předpokládá se, že vyhynuli před 4000 lety.

  • Vyvinuli se z asijských slonů zhruba před pěti miliony lety.
  • Žili v době ledové v severní, střední a západní Evropě, Severní Americe a severní Asii.
  • Byli podobní dnešním slonům, jejich typickým znakem byly kly, které se vyvinuly z předních zubů. Kromě nich měli stejně jako současní sloni už jen čtyři zuby – v každé polovině čelisti jednu stoličku.
  • Byli býložravci a pohybovali se ve stádech. Největší vážili i šest až osm tun, ale většina z nich byla přibližně stejně velká jako dnešní slon indický (tři až pět tun).
  • Většina mamutů vyhynula na konci poslední doby ledové, poslední ale až před dvěma tisíci lety.
  • Za příčiny jejich vyhubení se považují intenzivní lov člověkem a klimatické změny.