Balon, který se zřítil v Texasu, pocházel od české firmy

Horkovzdušný balon, při jehož sobotním pádu zahynulo v Texasu 16 lidí, pocházel od českého výrobce. Informují o tom americká média s odvoláním na vyšetřovatele. Podle prvních poznatků vyšetřovatelů před havárií v balonu hořelo a jedna z jeho částí zasáhla dráty elektrického vedení. Provazy spojující koš s balonem se přetrhly a vypuštěný balon se našel asi kilometr od zříceného koše.

Člen vedení Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Robert Sumwalt na tiskové konferenci uvedl, že balon pocházel od české firmy Balóny Kubíček a měl čtyři palivové lahve a tři hořáky. Společnost podle svých internetových stránek vyrábí balony téměř 30 let. „Tento byl vyrobený v roce 2014,“ upřesnila firma v tiskové zprávě.

Vyšetřovacímu týmu se podle něho na místě podařilo shromáždit 14 mobilních telefonů či jiných elektronických zařízení, která chtějí prozkoumat a objevit případný záznam letu, jenž by pomohl zjistit příčinu havárie.

„Od počátku jsme s vyšetřovateli v kontaktu. Podle mezinárodně platných pravidel pro vyšetřování leteckých nehod je NTSB jedinou institucí oprávněnou podávat informace o příčinách nehody. Do skončení vyšetřování se proto nemůžeme blíže vyjadřovat,“ uvedla zástupkyně firmy Balóny Kubíček Kamila Kolářová.

Z médií již prosakují jména prvních obětí, které oficiálně nebyly identifikovány, ale jejichž příbuzní o nich informovali na internetových sítích. Je mezi nimi i dvojice, která umístila na internet několik fotek pořízených krátce před letem i během něho. Z nich je patrné, že v časně ranním oparu byla snížená viditelnost.

Vyšetřování pádu balónu v Texasu
Zdroj: ČT24

K pádu došlo u města Lockhart, vzdáleného asi 45 kilometrů jižně od Austinu. Balon se zřítil do zemědělské oblasti na místní pole, podél něhož vedou dráty velmi vysokého napětí.

Jeden z nejtragičtějších letů balonem

Balon provozovala společnost Heart of Texas Hot Air Balloon Rides a jeho devětačtyřicetiletý pilot byl podle svého kolegy citovaného agenturou AP velmi zkušený.

Podle americké balonové asociace jde o vůbec nejtragičtější zaznamenanou nehodu svého druhu na západní polokouli. V celosvětovém měřítku byl poslední nehodou s ještě větším počtem obětí pád balonu v egyptském Luxoru, kde přišlo o život 19 lidí.