Británie odchází z Unie, ale neopouští Evropu, zdůraznila Mayová Ficovi

Po brexitu je nutné představit plán fungování nových vztahů mezi Unií a Británií, který by byl zajímavý pro Brity i občany EU, řekl šéf slovenské vlády Robert Fico po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Brusel musí nabídnout evropské veřejnosti vizi budoucího fungování EU, jinak bude docházet k její další destabilizaci a fragmentaci, míní Fico. Mayová zdůraznila, že Británie sice odchází z EU, ale Evropu neopouští.

Slovensko plně respektuje rozhodnutí Britů odejít z Unie, zdůraznil Fico. „Bereme toto rozhodnutí jako fakt, jako realitu, vůči které se musíme postavit čelem, ne zády,“ konstatoval slovenský premiér, který bere na vědomí, že článek 50 Lisabonské smlouvy nebude aktivován do konce roku.

„Rozumíme tomu, že tato procedura vyžaduje určitý čas,“ podotkl premiér, který ocenil to, že nová britská vláda potvrdila, že až do odchodu bude plnohodnotným členem EU se všemi právy a povinnostmi.

Hlavní jednání se budou týkat migrace, přístupu na unijní jednotný trh a bezpečnosti. Británie by se nyní měla soustředit na přípravu a prezentaci vlastní vize vztahů s Unií, je přesvědčen Fico.

„Věříme, že také sedmadvacítka efektivně využije tento čas, abychom nabídli evropské veřejnosti odpověď, jak má Unie po brexitu vypadat,“ poznamenal premiér.

Evropská unie se zamilovala sama do sebe. Chtěli jsme být nejlepší na světě, ale některé regiony na světě nás předbíhají. Nechť je brexit příležitost pro relevantní odpověď na tento vývoj.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Mayová konstatovala, že britský odchod z EU neznamená, že se Londýn přestane rozhlížet kolem sebe a že přestane být součástí Evropy a světa. „Británie chce zůstat silným hráčem na globální scéně,“ prohlásila premiérka.

I po opuštění EU s ní chce Londýn velmi úzce spolupracovat. „Chceme aktivní a intenzivní společné vztahy a chceme, aby byly ve prospěch nejen Spojeného království, ale i členských států,“ zdůraznila Mayová.

O dalším vývoji EU budou v září na summitu v Bratislavě hovořit státníci 27 členských států Unie kromě Británie.

Vydáno pod