Rusko: Lodě míří do Středomoří za cvičením, ne do Sýrie

Moskva - Velení ruské armády vyslalo do Středomoří plavidla severské, baltské a černomořské flotily. Důvodem vyslání tří bojových svazků ruského loďstva ale prý není syrská krize, nýbrž nácvik bojových akcí včetně ochrany před útoky pirátů. Prohlásil to mluvčí ruského vojenského námořnictva. Do syrského přístavu Tartus budou podle něj zajíždět jen podpůrná plavidla pro doplnění zásob. Některá plavidla již proplula bosporskou úžinou, první soustředění bojových lodí ve východní části Středozemního moře se očekává zhruba za týden. V oblasti mají ruské lodě operovat přibližně do října.

Do Sýrie nemíříme, tvrdí Rusové

„Bitevní lodi tam odplují jen v případě technické nezbytnosti. Neposíláme vojáky na manévry, aby vysedávali v přístavech,“ řekl mluvčí. Ruské zdroje opakovaně vysvětlují, že cílem přítomnosti skupiny plavidel v citlivém středomořském regionu nejsou nepokoje v Sýrii, kde už přes rok trvá krvavé protivládní povstání.

Armáda popřela i informace amerických médií, že se v Sýrii mají vylodit ruští vojáci k ochraně tamních ruských objektů. Moskva nicméně nevyloučila, že posílí ostrahu svých vojenských zařízení přímo v tartuském přístavu.

Lukáš Visingr, vojenský a bezpečnostní analytik:

„Rusko chce v regionu posílit své pozice. Pokud by na místě došlo na nějakou kritickou situaci - pokud by opozice nějak lodě omezovala, pak by na vylodění mohlo dojít.“

Velitelským plavidlem ruských manévrů bude velká protiponorková loď Admiral Čabaněnko. Manévrů se budou účastnit výsadkářské lodi Alexandr Otrakovskij, Georgij Pobedonosec a Kondopoga a podpůrné lodi Nikolaj Čiker a Sergej Osipov.

Z baltské flotily se do cvičení zapojí hlídková loď Jaroslav Mudryj a tanker Lena, z černomořské hlídková loď Smetlivyj a výsadkářské lodi Nikolaj Filčenkov a Cezar Kunikov.

Komentář Lukáše Visingra (zdroj: ČT24)