„Naší největší silou je soucit,“ vzkázala Merkelová den po střelbě v Mnichově

K pátečnímu útoku, při kterém osmnáctiletý muž zavraždil devět lidí a pak spáchal sebevraždu, se v sobotu vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová. Ujistila, že Německo má v boji proti násilí mnoho přátel a že stát bude i nadále dělat vše proto, aby zajistil svobodu a bezpečí svých občanů.

On-line přenos

Střílení v Mnichově

  • 15:47

    Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére po dnešní schůzi bezpečnostní rady státu řekl, že nic nenasvědčuje propojení útočníka z Mnichova s mezinárodním terorismem. Ministr tak potvrdil informaci, kterou předtím poskytla mnichovská policie. 

  • 14:41

    Angela Merkelová: "Naší největší silou je otevřenost a soucit. V boji proti násilí a terorismu máme mnoho přátel. Zjistíme, co bylo příčinou neštěstí v Mnichově. Stát bude nadále dělat vše proto, aby zajistil svobodu a bezpečí všech lidí v Německu."

  • 14:41

    Merkelová poděkovala bavorské policii: "Jednala zcela profesionálně, dokázala velice dobře zabezpečit obrovské město."

Útočník, který měl německé a íránské občanství, se léčil na psychiatrii a bral antidepresiva. Mnichovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch řekl, že „trpěl určitým druhem deprese“. Současně však podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziera útok připravoval. Napojení na islamistické skupiny policisté vyloučili a zároveň uvedli, že jeho čin nesouvisel s migrační krizí.

Vyšetřovatelé předpokládají, že na počátku stála falešná pozvánka do restaurace s rychlým občerstvením na jídlo zdarma. V restauraci pak útok začal, poté se střelec přesunul do nedalekého obchodního centra. Z pistole, ke které neměl oprávnění, vypálil asi 300 ran. Sedm z devíti jeho obětí bylo ve věku mezi 14 a 21 lety. Nejmladšímu z 27 zraněných je třináct let.

V sobotu odpoledne se k událostem v Mnichově, ale i ve Würzburgu vyjádřila také spolková kancléřka Angela Merkelová. Ocenila práci policie a její kvalitní komunikaci, odvahu a ochotu Mnichovanů a kondolovala pozůstalým. „Všichni truchlíme za ty, kteří se již nevrátí ke svým rodinám. Rodinám, rodičům a dětem, kterým dnes připadá vše zbytečné a prázdné, říkám, že sdílíme jejich bolest a trpíme s nimi,“ řekla kancléřka.

Útok také odsoudili světoví státníci, někteří čin označili za teroristický. 

Mnichov, den poté

Mnichov i celé Německo po útoku truchlí. Devět obětí uctily smuteční prapory, které zavlály v celé zemi. K nákupnímu centru – které je však zavřené „vzhledem ke strašlivým událostem v nákupním středisku a jeho okolí“ – přicházejí lidé, aby položili květiny a zapálili svíčky.

Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského jsou Mnichované šokováni. Nedokáží tragédii pochopit, dosud měli pocit, že v Mnichově se nic takového stát nemůže. Ve městě totiž nejsou problémy s národnostními menšinami ani uprchlíky, v minulosti bylo označováno jako nejbezpečnější velkoměsto Evropy.

Šéf bavorské policie Hubertus Andrä však zdůraznil, že je Mnichov bezpečný i nyní. „Není žádný důvod, aby lidé nenavštěvovali Mnichov, nenakupovali v Mnichově nebo rušili akce v Mnichově. Pokud se nějaké akce budou rušit, bude to patrně z pietních důvodů, z bezpečnostního hlediska k tomu není důvod,“ řekl.

Bavorský premiér Horst Seehofer uvedl, že právě z pietních důvodů zruší státní slavnost, která měla proběhnout v pondělí při zahájení bayreuthských hudebních slavností. Zdůraznil však, že se Bavoři nesmějí nechat zastrašit. „Strach nesmí ovládnout naše životy. Musíme nadále udržovat své hodnoty a žít své životy. Všichni si bránit svoji svobodu,“ uvedl. 

Svíčky a květiny připomínají oběti střelby v Mnichově
Zdroj: ČTK/AP/Sebastian Widmann

A mnichovský veřejný život po pátečním ochromení skutečně ožívá. Už v noci policie zrušila varování před vycházením, povolila obnovení provozu městské hromadné dopravy, ráno se rozjela i podzemní dráha a městská železnice S-Bahn, MHD pouze neobsluhuje zastávku Olympia-Einkaufszentrum. Veškerý provoz se přitom v pátek krátce po útoku zastavil, aby střelec nemohl opustit město. 

Odjet z města mohli až ráno i lidé, kteří v pátek v Mnichově uvízli. Protože bylo uzavřeno hlavní nádraží a neodjížděly ani dálkové vlaky, museli cestující z nich hledat nouzové přístřeší. V ulicích města uvízli i další lidé, kteří se například nemohli dostat do hotelu. Pomoc jim nabídly bavorské úřady, ubytování bylo možné v sídle zemské vlády či parlamentu, na sociálních sítích nabízeli přenocování i mnichovští obyvatelé. O cestující se postaral i železniční dopravce DB, který na nádraží na okraji města přistavil lehátkové vozy pro cestující, kteří nemohli odjet z města. 

V Mnichově v pátek večer a v noci na sobotu zasahovalo na 2300 policistů. Kromě bavorských se zapojily i speciální jednotky z Bádenska-Württemberska, Hesenska a Rakouska. Původně hovořila policie o několika útočnících, postupně až o třech.

Češi mezi obětmi nejsou

Ministerstvo zahraničních věcí s odvoláním na mnichovskou policii v sobotu ráno potvrdilo, že mezi mrtvými ani zraněnými nejsou Češi. „Dle potvrzení německé policie nejsou mezi oběťmi žádní čeští občané,“ uvedla Irena Valentová z tiskového odboru úřadu.

České úřady nicméně na útok zareagovaly. Policie posílila dohled nad obchodními centry. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) platí nyní první stupeň ohrožení terorismem ze čtyřstupňové škály. Útok v Mnichově na tom nic nemění. „Po vyhodnocení dostupných a relevantních informací dle zpravodajské skupiny nic nenasvědčuje tomu, že by České republice hrozilo v souvislosti se situací v Německu konkrétní nebezpečí,“ uvedl Chovanec.