V Mnichově útočil 18letý Němec íránského původu. Zastřelil 9 lidí a nakonec i sebe

V mnichovském nákupním centru Olympia střílel podle policie jediný útočník, 18letý Němec íránského původu. Zabil devět lidí a dvacet dalších zranil. Následně se sám zastřelil. Jeho tělo policie našla na ulici nedaleko centra. Motiv činu je stále nejasný. Vyšetřovatelé odvolali varování před vycházením, ve městě se kolem jedné hodiny v noci znovu rozjela veřejná doprava. Původní informace hovořily o třech střelcích.

On-line přenos

Střílení v Mnichově

  • 15:47

    Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére po dnešní schůzi bezpečnostní rady státu řekl, že nic nenasvědčuje propojení útočníka z Mnichova s mezinárodním terorismem. Ministr tak potvrdil informaci, kterou předtím poskytla mnichovská policie. 

  • 14:41

    Angela Merkelová: "Naší největší silou je otevřenost a soucit. V boji proti násilí a terorismu máme mnoho přátel. Zjistíme, co bylo příčinou neštěstí v Mnichově. Stát bude nadále dělat vše proto, aby zajistil svobodu a bezpečí všech lidí v Německu."

  • 14:41

    Merkelová poděkovala bavorské policii: "Jednala zcela profesionálně, dokázala velice dobře zabezpečit obrovské město."

Mnichovská policie potvrdila devět obětí a dvě desítky zraněných, tři z nich stále bojují o život. Mezi mrtvými je i mladistvý, děti jsou i mezi zraněnými. Identifikace mrtvých stále probíhají. Německá policie zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi střelby byl český občan.

Tělo střelce policie objevila asi kilometr od nákupního centra. Červený batoh, který byl u jeho těla nalezen, musel prohlédnout policejní robot kvůli obavám z výbušnin. Svědci už dříve uvedli, že muž, který spustil střelbu v restauraci McDonald's, měl na zádech červený batoh. K činu použil pistoli, informace o použití dlouhé zbraně policie popřela. Policisté na útočníka vystřelili, zda jej zasáhli, objasní až pitva.

Vražedný útok v Mnichově mě hluboce zasáhl. V myšlenkách jsem se všemi oběťmi a těmi, co truchlí a strachují se o své blízké. Také jsem v duchu se všemi, co jsou nasazeni, aby chránili a zachraňovali životy.
Joachim Gauck

Obchodní centrum Olympia policisté pečlivě prohledávali až do pozdních nočních hodin. Ve městě probíhala rozsáhlá policejní akce ve snaze najít další dva útočníky, o kterých původně hovořili svědci i úřady. Policie vyzvala obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů a nezdržovali se na veřejných prostranstvích.

„Došlo k mírnému uklidnění situace. Vycházíme z toho, že osoba, která byla nalezena zastřelená, je útočník. A podle toho, jak to nyní vypadá, je to jediný útočník. Varování obyvatelům, aby neopouštěli své domy, je odvoláno,“ oznámil mluvčí policie.

Útočník žil už déle v Mnichově, motiv jeho činu není znám

Mnichovský policejní prezident Hubertus Andrä na noční tiskové konferenci upřesnil, že útočníkem byl 18letý Němec íránského původu žijící už déle v Mnichově. Policii byl dosud neznámý. „O motivu činu a jeho pozadí stále nemáme jasno,“ dodal Andrä. Páteční večer popsal jako nejtěžší ve své kariéře.

Policie nepředpokládá, že by útok v Olympii byl začátkem série podobných činů. Souvislost nevidí ani s pondělním útokem ve vlaku nedaleko Würzburgu.

Podle našich informací není důvod k tomu cítit se v ohrožení nebo se skrývat. Ale stoprocentní jistotu nebudeme mít nikdy.
Hubertus Andrä
mnichovský policejní prezident

Zatím nejsou žádné indicie, že šlo o islamistický atentát. Policie ale upozorňuje, že vyšetřování je teprve na začátku a prověřují se videa pořízená svědky. Očitých svědků střelby je asi stovka.

Server Focus Online zveřejnil záznam, na kterém se na střeše obchodního střediska pohybuje muž a křičí: „Jsem Němec, vyrostl jsem tady!“ Po výměně několika vět s kolemjdoucími začne střílet.

„Slyšela jsem střelbu a viděla zraněné,“ vypověděla serveru Süddeutsche Zeitung pracovnice jednoho z obchodů v centru. Zaměstnanci střediska museli po střelbě na rozkaz policie zůstat ukryti v obchodech a následně museli postupně vycházet z komplexu s rukama nad hlavou.

Podle Focusu Online už policie zajistila i vozidlo, kterým zřejmě útočník přijel na místo činu. Má se jednat o tmavošedý vůz střední třídy.

V akci bylo 2300 příslušníků bezpečnostních složek

Okolí obchodního střediska, které se nachází v blízkosti areálu letních olympijských her z roku 1972, bylo neprodyšně uzavřené. Na místě zasahovaly stovky policistů s neprůstřelnými vestami a ze vzduchu situaci monitorovaly helikoptéry.

Na pomoc kolegům do Mnichova vyrazily i policejní jednotky z Norimberku a dalších spolkových zemí. Do bavorské metropole dorazila i elitní protiteroristická jednotka GSG 9. K Mnichovu se stáhly i vrtulníky pohraniční stráže, posily vyslalo také Rakousko. Celkem bylo v akci bylo zhruba 2300 příslušníků bezpečnostních složek. 

Zásah v Mnichově
Zdroj: Reuters

Panika propukla i v centru města

Podle původních informací televize n-tv se měla ozývat střelba i na Karlově náměstí v centru města. Policie následně oznámila, že na místě pouze propukla panika kvůli možnému útoku, zprávy o střelbě se nepotvrdily. Pohotovost v centru ale odvolána nebyla, všechny obchody a restaurace zavřely a policie vyklidila i přilehlé pěší zóny.

Dopravní podnik zastavil veškerý provoz metra, nejezdilo také několik linek tramvají a autobusů. Policie evakuovala i hlavní nádraží a kompletně zde zastavila provoz. Německé dráhy přistavily na nádraží v okolí Mnichova, na kterých skončila většina vlaků, zvláštní vagony, ve kterých mohli cestující přenocovat. Veřejná doprava ve městě se rozjela znovu až po jedné hodině v noci.

Speciální policejní komando v akci v centru Mnichova
Zdroj: Andreas Gebert/ČTK/AP

Spolkové země zpřísňují bezpečnostní opatření

Po útoku v Mnichově zpřísnily ostatní německé spolkové země bezpečnostní opatření. Policie v Düsseldorfu, kde je nyní porýnské posvícení, zařadila do výzbroje samopaly. Společně s Düsseldorfem platí zpřísněná opatření například i v Kolíně nad Rýnem. Ve Stuttgartu, v metropoli Bádenska-Württemberska, jsou v ulicích posílené hlídky.

„Místní úřady dělají všechno, aby ochránily životy a zabránily další hrozbě,“ ujistil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Zásah v centru Mnichova
Zdroj: Reuters

V berlínském úřadu kancléřky Angely Merkelové se konala mimořádná bezpečnostní porada, kancléřka jí ale přítomna nebyla. Připravuje se zde krizový štáb. Z dovolené v USA se vrací ministr vnitra Thomas de Maiziere. Krizovou schůzku svolal na sobotu i bavorský premiér Horst Seehofer.

Kvůli incidentu byly odvolány i zbývající dva dny pivního festivalu, který v Mnichově začal v pátek a kterým měly v Bavorsku vyvrcholit oslavy pětistého vydání normy o čistotě piva. Už v pátek odpoledne byli účastníci festivalu evakuováni, policie jim oznámila, že se to děje kvůli špatnému počasí, aby nevyvolala zbytečnou paniku. Skutečný důvod se lidé ozvěděli až poté, co byli přemístěni do budovy zemského ministerstva zemědělství.

Česká nákupní centra bude hlídat víc policistů

Česká policie preventivně posiluje počty policistů v obchodních centrech, oznámil ve vysílání ČT24 ministr vnitra Milan Chovanec. Policie podle něj posílí i hlídky na hranici. Ministr ale nemá informace o tom, že by útok hrozil také v Česku. O víkendu se podle něj sejde zpravodajská skupina, tedy zástupci tajných služeb, policie a dalších bezpečnostních složek.

Policisté budou přesunuti blíže k hranici a případně připraveni pomoci německým kolegům s pátráním, dodal Chovanec. V současnosti o to ale podle ministra německá policie nepožádala.

Policejní prezidium uvedlo, že policie v rámci preventivních protiteroristických opatření přijatých už po teroristických útocích v Bruselu nyní zvýšila kontrolní a hlídkovou činnost vedle nákupních center také v dalších místech s větší koncentrací osob.