Slováci uspořádali koncert na podporu odvolaného arcibiskupa

Bratislava - Na Slovensku proběhne koncert na podporu odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka. Katolického duchovního sesadil Vatikán bez uvedení důvodů před víc než týdnem. Na Slovensku krok vyvolal vlnu kritiky a největší projevy nespokojenosti věřících za poslední roky. Bezák od svého oficiálního odvolání na rozhodnutí Vatikánu nereagoval.

Vatikán podobná odvolání nikdy nekomentuje. Slovenské věřící by přitom odpověď velice zajímala. „V tomto případě nikdo nezná nějaké relevantní důvody, proč by mohl být Bezák odvolán,“ poznamenal redaktor SME Tomáš Gális.

Vzhledem k tomu, že Vatikán důvody neuvedl, jeho rozhodnutí vyvolalo řadu spekulací. Jedna z teorií hovoří o tom, že se jedná o pomstu ze strany Bezákova předchůdce Jana Sokola. Bezák totiž kritizoval Sokolovo působení.

Telefonát Tomáše Gálise (zdroj: ČT24)

Vatikán přitom nemá za povinnost důvody odvolání uvést. „Jde o takovou tradici. Jsem celkem spektický, co se týče této záležitosti. Mezi slovenskými věřícími pravděpodobně zůstane trpká pachuť,“ poznamenal Gális.

Kardinál Jozef Tomko, nejvýše postavený Slovák v církevní hierarchii, měl dnes reagovat na Bezákovo odvolání, ale nakonec pouze prohlásil, že rozhodnutí Vatikánu považuje za závazné.

Protesty pomalu utichají

Na Slovensku proběhly protesty na Bezákovu podporu, kterých se zúčastnili jak samotní věřící, tak i významné osobnosti. Ohlasy na událost ale pomalu utichají.