Ztracená letadla nad Indickým oceánem. Pátrání po letu MH370 se přerušuje, jiné začíná

Nad Bengálským zálivem se ztratilo indické vojenské letadlo s 29 lidmi na palubě. Po stroji už pátrají lodě i letadla. Přerušeno bude naopak pátrání v Indickém oceánu po letu MH370, pokud se v této sezoně nepodaří najít trosky. Stroj malajsijských aerolinek zmizel v březnu 2014 při letu z Kuala Lumpur do Pekingu.

Indické vojenské letadlo Antonov-32 vzlétlo z letiště Chennai na jihu Indie v 08:30 místního času. Stroj, na jehož palubě bylo 29 lidí, mířil na souostroví Andamany a Nikobary. Přistát měl po třech hodinách letu. Na palubě byla šestičlenná posádka a personál mířící na indickou vojenskou základnu v Malacké úžině. Mluvčí námořnictva řekl, že po stroji pátrají lodě i
letadla.

Pátrání po malajsijském letadle bude přerušeno

Naopak přerušeno bude zřejmě pátrání po ztraceném malajsijském letadle. Kromě Malajsie jej hledá také Čína a Austrálie. Ministři dopravy všech tří zemí uvedli, že pravděpodobnost nalezení letadla je malá.

Trosky nalezené na Réunionu
Zdroj: ČT24/REUTERS/Zinfos974/Prisca Bigot

Vyšetřovatelé se domnívají, že se na cestě z Kuala Lumpuru obrátilo a spadlo západně od Austrálie do Indického oceánu, kam se také soustředilo pátrání. Malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai uvedl, že pátrací akce skončí zřejmě do prosince.

Příbuzní se proti pozastavení bouří

Příbuzní lidí, kteří byli na palubě, považují slovo „pozastavení“ za eufemismus, protože úřady ve skutečnosti podle nich hledání už vzdaly.

„S rozhodnutím pozastavit hledání nebudu nikdy souhlasit. Určitě proti tomu budeme protestovat, malajsijské vládě už nedůvěřuji. Ať tomu říkají pozastavení nebo ukončení, je to konec pátrání. Když to pozastavují, tak kdy znovu začnou a proč to potřebují přerušit? Musejí to vyjasnit a podat přesvědčivé vysvětlení, a ne nás udržovat v nevědomosti,“ uvedl Číňan Čang Čchien, jehož manželka byla mezi cestujícími.

Čang Jung-li protestuje před pekingskou kanceláří Malaysia Airlines
Zdroj: Jason Lee/Reuters

Číňanka Taj Šu-čchin měla v letadle pět příbuzných. „Čekali jsme, že to přeruší. Rozčiluje nás to, budu žádat, aby pokračovali v hledání,“ řekla.

„Porušují sliby, které dali příbuzným. S penězi, jež se na pátrání utratily, by se dalo koupit nové letadlo, ale v přepočtu na lidské hodnoty je to velmi málo,“ řekl Ťiang Chuej, který přišel při katastrofě o matku. Mezi 239 osobami na palubě byli hlavně občané Číny, Malajsie a Austrálie.

Letecký publicista Martin Velek: Ve hře je stále varianta únosu letadla (zdroj: ČT24)

Původně mělo pátrání pokračovat jen do poloviny letošního roku. Později bylo prodlouženo o dva měsíce. Zatím bylo vyplaveno pouze několik kusů trosek, které podle expertů pocházejí ze zmizelého boeingu, a to na ostrově Réunion, v Jihoafrické republice, v Mosambiku a na Mauriciu.