Čistka v armádě podle šéfa NATO Turecko neoslabila

Rozsáhlá čistka provedená v turecké armádě po neúspěšném pokusu o puč nijak neoslabila brannou moc země. Agentuře Reuters to řekl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Očekává, že reakce tureckého vedení na pokus o převrat bude „úměrná a odpovídající hodnotám NATO“.

„Turecko má velkou a profesionální armádu. Jsem si jist, že zůstane věrným a silným spojencem NATO,“ prohlásil Stoltenberg. „Je to důležité pro nás všechny, protože Turecko sousedí se zónou nestability a násilí,“ dodal před schůzkou s ministry obrany zemí účastnících se bojů proti Islámskému státu.

Po nevydařeném puči bylo v Turecku propuštěno nebo uvězněno kolem 60 tisíc vojáků, policistů, soudců, učitelů a státních zaměstnanců. Ve vězení je zhruba třetina ze 360 tureckých generálů v aktivní službě. Ministerstvo obrany také zahájilo vyšetřování všech vojenských soudců a prokurátorů a 262 z nich zbavilo funkcí.

Erdogan chce vyčistit ozbrojené složky od všech virů

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil ve středu v zemi tříměsíční výjimečný stav. „Jako vrchní velitel ozbrojených sil se budu také věnovat tomu, abych vyčistil ozbrojené složky od všech virů,“ ohlásil Erdogan.

Hlavním cílem čistek je odstranit z funkcí příznivce duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda považuje za strůjce pokusu o puč. Gülen veškerá obvinění odmítá.

Během výjimečného stavu mohou být například vyhlášeny zákazy vycházení či shromažďování nebo mohou být kontrolována média. Výjimečný stav byl v poslední době vyhlašován na jihovýchodě Turecka, kde armáda bojuje s kurdskými separatisty.

Ministři zahraničí Nizozemska, Německa a Kanady vyjádřili znepokojení nad postupem tureckých úřadů a vyzvali zemi k respektování práva.