Čínské lesby mohou darovat krev

Peking – Čínské ministerstvo zdravotnictví zrušilo po čtrnácti letech zákaz, že lesby nemohou darovat krev. Zákaz nicméně dál platí pro gaye, kteří jsou sexuálně aktivní. Ti, kteří žijí v celibátu, krev darovat mohou. Zákaz, který nedovoluje homosexuálům darovat krev, zavedla čínská vláda v roce 1998 kvůli obavám z šíření viru HIV.

První případ AIDS se v Číně objevil v 80. letech, když během dovolené v této zemi zemřel argentinský turista. Jako i jinde ve světě dlouho panovaly kolem této nemoci nejasnosti a mýty, které ještě znásobovalo popírání čínských úřadů, že by případy nákazy HIV vůbec v zemi existovaly. 

V roce 1998 pak vláda zavedla u homosexuálů zákaz darovat krev. Teď po 14 letech zákaz polevuje. Významná bojovnice za práva leseb Sü Pin změnu přivítala. „Týká se to naší důstojnosti a také zrušení diskriminace při dárcovství krve,“ řekla. Aktivistce se ovšem nelíbí, že zákaz byl zrušen jen částečně. „Je racionální, že tato politika nepoukazuje na homosexuální identitu, ale pouze vylučuje ty, kteří se oddávají jistému sexuálnímu chování. Protože AIDS nezpůsobuje homosexuální identita člověka, ale nevhodné sexuální chování,“ dodala Sü.   

Sü se poprvé pokusila darovat krev v roce 2008 po ničivém zemětřesení v provincii S'-čchuan. Tehdy se o zákazu dozvěděla a rozhodla se proti němu bojovat.