Brusel: Z podezřelého muže s kabátem se vyklubal student měřící radioaktivitu

Muž v tlustém kabátu, ze kterého čněly dráty, vyvolal ve středu poplach v centru Bruselu. Policie ho zadržela a několik hodin kontrolovala, podezření z terorismu se ale nepotvrdilo. Muž byl podle BBC belgický student, který měřil v bruselských ulicích úroveň radioaktivity.

Policie dostala telefonickou informaci o podezřelém chování člověka, který procházel centrem belgické metropole v tlusté zimním kabátu, přestože teplota dosahovala 30 stupňů Celsia. Podle policie navíc zpod kabátu vyčnívalo několik drátů.

„Nechtěli jsme nic riskovat. Osobu jsme zastavili a drželi se od ní v bezpečné vzdálenosti,“ řekl v belgické televizi Christian De Connick z bruselské policie. Policisté také uzavřeli několik ulic v místech, kde byl podezřelý zastaven, a nechali evakuovat místní obchody.

Na místo nakonec dorazila pyrotechnická jednotka, která však nenalezla u muže žádné výbušniny.

V Belgii platí vysoký stupeň teroristické hrozby od atentátů v Paříži z loňského listopadu. Extremistická buňka, která měla spojitost s útoky, měla svou základnu v Bruselu. Letos v březnu krátce po zásahu proti islamistům spojovaným s atentátem spáchali teroristé v belgické metropoli dva pumové útoky, které si vyžádaly 32 obětí.

K falešnému poplachu došlo těsně před belgickým státním svátkem, kdy budou na všech veřejných akcích panovat zvýšená bezpečnostní opatření. Minulý měsíc byl ve městě zatčen muž během policejní akce u obchodního domu. Státní zástupci tehdy uvedli, že měl na sobě falešný pás s výbušninami, který obsahoval sůl a sušenky.

V březnu však skupina teroristů provedla útoky na bruselském letišti a ve stanici metra nedaleko sídla evropských institucí. Zahynulo tehdy 32 lidí.