V Libyi sčítají hlasy, volby se neobešly bez násilných střetů

Tripolis - Libye počítá hlasy po historických parlamentních volbách. K urnám přišlo na 1,7 milionu lidí. Na sečtení hlasů a výsledky ale nečekají jen oni. S očekáváním je sleduje celý svět. Výsledky se očekávají v pondělí nebo úterý. Z voleb vzejde dvousetčlenný parlament, který zvolí novou vládu. Mezinárodní pozorovatelé označili volby za úspěšné. Podle úřadů byla volební účast kolem 65 procent.

Čekání na volební výsledky - pro drtivou většinu Libyjců zcela nový pocit. Po desetiletích diktatury dostali šanci rozhodnout o dalším směřování své země. Sčítací komisaři pracují bez zastavení a na ústředí putují první výsledky.

Volby měly v Libyi řadu odpůrců, někteří se snažili volby aktivně narušit. Sporadické střety, při kterých 2 lidé zemřeli, ale podle pozorovatelů průběh neovlivnily. „Libyjci se můžou spolehnout na to, že jak samotné hlasování, tak sčítání hlasů je spravedlivé,“ uvádí zmocněnec OSN v Libyi Ian Martin. K volebním urnám přišlo 60% všech voličů.

Alexander Lambsdorff z pozorovatelské mise Evropské unie poznamenal, že násilné incidenty nezpochybňují integritu voleb jako celku. Podle něj je pozoruhodné, že skoro všichni Libyjci volili beze strachu a zastrašování. Pozorovatelé EU dohlíželi na průběh voleb v hlavním městě a na některých místech na východě. Na jih, který je dějištěm kmenových bojů, se zahraniční pozorovatelé kvůli zhoršené bezpečnostní situaci nedostali.

Na novou libyjskou vládu nečekají malé úkoly - kromě zkrocení často nepoddajných milic, které často ovládají celá města, musí hlavně najít společnou řeč s východem země. Tamní radikálové žádají pro oblast s hlavními ropnými nalezišti větší autonomii.

V Libyi sčítají hlasy, volby se neobešly bez násilných střetů (zdroj: ČT24)