Mladou Češku zatkla syrská policie. A slehla se zem

Praha/Damašek – Dvaatřicetiletou Češku Sandru Bitarovou zatkla před devíti dny (v neděli 24. června) syrská tajná policie. Rodina ani české velvyslanectví od té doby nemají o ženě žádné informace. Podle neoficiálních zpráv je Bitarová obviněná z podpory opozičních rebelů, kteří již více než rok bojují s vládními vojsky prezidenta Bašára Asada.

Sandra Bitarová pochází ze smíšeného česko-syrského manželství a trvale žije v Sýrii, kde pracuje v damašské reklamní agentuře. Vedle toho má i české občanství.

Jak uvedl její bratr Chalíd Bitar, mladou ženu si před necelým měsícem předvolala policie. „Poslali jí dopis, že má jít za nimi, ona asi za týden šla a bohužel doteď nevyšla,“ říká Bitar. Nejednalo se přitom o první zkušenost Bitarové se syrskou policií. Z neznámých důvodů ji syrské bezpečnostní složky zadržovaly čtyřiadvacet hodin už letos v březnu. České ministerstvo zahraničí tehdy navzdory urgování svého syrského protějšku nedostalo žádné vysvětlení.

Bitarová z obav upozornila na výslech ambasádu

Bitarová proto na své aktuální předvolání upozornila českou ambasádu. „Zaznamenali jsme si všechno, kam jde a podobně. Po výslechu se měla vrátit, ale nevrátila,“ konstatovala česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipiová. „Pokud jde o ten důvod, proč je Sandra Bitarová zadržena, tak podle našich informací jde o spolupráci s opozicí,“ dodává. Asadův režim přitom interpretuje spolupráci s opozicí jako podporu teroristů.

Do sídla policie se snažila dostat Sandřina matka Hana Bitarová. „Šla jsem tam několikrát, stála jsem dvě hodiny na chodníku, ale nepustili mě dovnitř,“ popisuje přístup syrské policie. „Policisté mají různá oddělení, každé je jiné, někteří jsou slušnější, někteří jsou horší… Co já vím.“

Podle rodiny se Sandra Bitarová o politiku nezajímá; může jít ale o nátlak na jejího syrského otce, který je umírněný opoziční aktivista a už před povstáním proti Asadovi patřil mezi kritiky režimu.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)