Itálie i Chorvatsko hlásí až čtyřicetistupňová horka

Vídeň - Tropický víkend se nevyhnul ani střední i jižní Evropě. V Itálii a v Chorvatsku je podle meteorologů místy až 40 stupňů Celsia, v Maďarsku, navíc v Rumunsku či v Bulharsku nejsou vedra o moc mírnější. Tropické jsou i tamní noci, protože rtuť teploměru neklesá pod dvacet stupňů. Části Británie se naopak potýkají se záplavami a bouřky trápí i Německo.

Itálii sužují vedra už delší dobu. Nynější počasí, kdy se teploty přes den šplhají ke čtyřiceti a v noci neklesají pod dvacet stupňů, má přitom podle meteorologů trvat ještě několik dnů.

Podobná situace panuje v Chorvatsku. Na pobřeží Jaderského moře bylo dnes už v 07:00 SELČ naměřeno 28 stupňů. V příštích dnech mají teploty stoupat ke 38 stupňům a místy až ke čtyřicítce.

V Maďarsku mají maximální teploty dosahovat 39 stupňů ve stínu. Maďarské dráhy proto cestujícím na nádražích poskytují zdarma minerální vodu a ve zvýšené míře kontrolují koleje.

V Rumunsku hlásí meteorologové až 37 stupňů, v Bulharsku až 35 stupňů. Moře v bulharských letoviscích mělo dnes teplotu 27 stupňů.

V Rakousku dnes byla u Neziderského jezera zaznamenána rekordní teplota pro červnový den: 37,4 stupně. Druhá nejvyšší červnová teplota zaznamenaná v Rakousku pochází také z dneška: v dolnorakouské obci Bad Deutsch-Altenburg nedaleko hranic se Slovenskem naměřili 37,3 stupně.

Naopak v severní části Anglie, v Severním Irsku a ve Skotsku dnes obyvatele zaměstnával úklid po povodních. Většina domácností již opět měla elektrický proud, některé železniční tratě jsou však po bouřkách, které se strhly ve středu, nadále uzavřeny.