Iráku hrozí předčasné volby

Bagdád - Irácký premiér Núrí Málikí pohrozil vypsáním předčasných parlamentních voleb, pokud se vleklou politickou krizi, která v Iráku panuje, nepodaří vyřešit dialogem. Sdělil to vládní mluvčí. Málikí tak dal politickým stranám důrazné ultimátum buď začít vyjednávat, nebo počítat s novými volbami. Parlamentní volby se v Iráku konaly v roce 2010, regulérní funkční období parlamentu je čtyřleté.

„Jelikož druhá strana odmítá zasednout ke stolu a začít jednat, jelikož vyvolává stále nové politické krize, které zásadně škodí iráckému národu, je premiér povinen vyhlásit předčasné volby,“ uvádí se na oficiální Málikího stránce.

Krize trvá od prosince, kdy z Iráku odešli poslední američtí vojáci a opozice začala Málikího obviňovat z pokusů koncentrovat veškerou moc do svého úřadu. Poslanci, kteří nesouhlasí s premiérem, nedávno požádali předsedu parlamentu, aby nechal premiéra předvolat. Snaží se údajně vyvolat hlasování o nedůvěře. Kromě zákona o rozpočtu se poslancům nepodařilo dohodnout na žádném významnějším zákoně.

Tárik Hášimí
Zdroj: ČT24

Iráčtí sunnité v poslední době viní Málikího vládu, v níž jsou hlavně většinoví šíité, z pokusu odstavit sunnity ze státních institucí. Sunnitský viceprezident Tárik Hášimí je souzen kvůli terorismu. Uprchl do ciziny a procesu se osobně neúčastní.

Při útoku na šíitského politika v Bagdádu sedm mrtvých

V červnu také značně přibylo útoků. Zemřelo při nich téměř 200 lidí, což je druhá nejhorší měsíční bilance po lednu. Další přibyly i dnes, když exploze bomb v okolí domu šíitského politika v iráckém hlavním městě Bagdádu usmrtily nejméně sedm lidí. Jedenadvacet dalších podle policie utrpělo zranění. Násilnosti pokračovaly i na jiném místě metropole, kde byly při výbuchu bomby zabity tři děti a žena. Neustálé útoky v zemi vyvolávají obavy z návratu sektářského násilí.

Terčem atentátu na jihu Bagdádu se stal dům politika patřícího k menší Islámské straně ctnosti. Ozbrojenci dvě nálože umístili do klimatizace domu. Politik vyvázl bez zranění. Při útoku ale přišel o manželku, dceru a syna. Policie jméno dotyčného nezveřejnila. Na západě Bagdádu bomba v domě člena milic podporovaných vládou zabila jeho manželku a dvě děti. Tři další lidé při útoku utrpěli zranění.