Spojenými státy hýbou další dva případy, kdy policisté zastřelili černocha

Smrtící zásahy amerických policistů (zdroj: ČT24)

Policisté v Louisianě v úterý několika výstřely zastřelili sedmatřicetiletého černocha Altona Sterlinga při zatýkání. Okolnosti, za kterých k incidentu došlo, nejsou zatím zcela jasné. Jen den poté policie v Minnesotě během dopravní kontroly zastřelila dvaatřicetiletého afroamerického řidiče. Události krátce po incidentu přenášela přítelkyně zastřeleného živě na Facebooku.

Oba zásahy vyvolaly pochybnosti o jejich přiměřenosti. První incident natočil mobilním telefonem náhodný svědek. Video, které ukazuje, jak dva policisté podezřelého v červeném tričku složili k zemi, vyvolalo pozdvižení.

Ve chvíli, kdy muže znehybňovali, jeden z policistů po něčím výkřiku, že zadržovaný má zbraň, znervózněl. Vytáhl svou pistoli, kterou namířil na ležícího muže, a ozvalo se několik výstřelů. Pitva ukázala, že zastřelený 37letý Alton Sterling měl několik střelných ran na hrudi a na zádech.

Do ulic vyšly desítky lidí

Muž byl podle rodiny a přátel nekonfliktní a přátelský člověk. Živil se mimo jiné podomním prodejem cédéček.

Policie reagovala na anonymní hlášení člověka, který tvrdil, že muž v červeném tričku a prodávající cédéčka mu vyhrožoval zbraní. Podle některých svědectví ozbrojený nebyl, podle jiných zbraň možná měl, ale v době zásahu policistů ji měl uloženou v kapse.

Demonstrace v ulicích Baton Rouge po zastřelení Altona Sterlinga
Zdroj: Reuters

Do ulic Baton Rouge, hlavního města Louisiany, vyšlo v úterý večer demonstrovat proti policejnímu násilí asi 200 lidí. Skandovali hesla „Ruce vzhůru, nestřílejte“ a „Na černošských životech záleží“. K uctění památky Altona Sterlinga se konalo i několik pietních akcí.

Oba policisté jsou mimo službu

Oba policisté byli po zásahu postaveni dočasně mimo službu, což je při takto kontroverzních případech běžné, informovaly úřady v Baton Rouge. Šéf místní odbočky sdružení bojujícího za rovnoprávnost nebělošského obyvatelstva NAACP vyzval velitele místní policie k rezignaci. Guvernér státu Louisiana oznámil, že případ vyšetří federální ministerstvo spravedlnosti.

Guvernér státu Louisiana John Bel Edwards označil záběry z videa za alarmující a obrátil se na federální úřady, aby pomohly s vyšetřením incidentu. Místní obyvatele vyzval ke klidu a ubezpečil je, že vyšetřování bude nestranné.

Další útok jen den poté

Ve středu došlo k podobnému incidentu ve státě Minnesota. Obětí policejního zásahu se stal 32letý řidič Philando Castile. Spolu s ním bylo v autě dítě a jeho přítelkyně, která události přenášela přes sociální síť. Před střelbou si podle její výpovědi Castile sahal do kapsy, aby se policistovi identifikoval.