Nová bilance: Útoky v Bagdádu stály život více než 200 lidí

Při dvou teroristických útocích v Bagdádu zemřelo podle nové bilance o víkendu přes 200 lidí, uvedla AFP. Nejtragičtější následky měl atentát, při kterém v noci na neděli vybuchlo mrazírenské auto v rušné obchodní čtvrti Karráda. Exploze zabila nejméně 213 lidí. Další tři stovky osob utrpěly zranění. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Útok v Karrádě je druhým nejhorším teroristickým útokem v dějinách země a zároveň vůbec nejtragičtějším atentátem od odchodu amerických vojsk v roce 2011. Ve světovém měřítku se zapsal počtem obětí jako šestý nejhorší útok.

Lidé do čtvrti přišli nakupovat před koncem muslimského postního svátku ramadán. „Bylo to jako zemětřesení. Už jsem odcházel se svým zbožím domů, když jsem zahlédl ohnivou kouli a zaslechl velký výbuch,“ popsal výbuch pouliční prodavač Karím Sami. Místo větší exploze bylo těžce poničené, budovy s obchody zůstaly ohořelé.

Útoky v Bagdádu nepřežilo přes 200 lidí (zdroj: ČT24)

Zatímco AFP hovoří o 213 mrtvých, server stanice BBC píše o 165 obětech, agentura Reuters o 147 a agentura AP o 149 mrtvých. Všechna média však shodně upozorňují, že úřady vedou několik desítek osob mezi pohřešovanými a že počet obětí může stoupnout i vzhledem k tomu, že řada zraněných je v kritickém stavu.

Teroristé podle amerického střediska pro sledování islamistických portálů SITE uvedli, že šlo o akci sebevražedného útočníka namířenou proti šíitům. Při jiném útoku v irácké metropoli ve stejný den zemřelo dalších pět lidí.

IS před začátkem ramadánu vyzval své příznivce a bojovníky, aby postní měsíc využili k intenzivnějším útokům. Radikálové kromě Bagdádu udeřili také v Jemenu, Turecku, Jordánsku nebo Libanonu.

  • 17. července 2015 (130 obětí) - Sebevražedný útok na tržišti v převážně šíitském městě Chán Baní Saad v provincii Dijála nepřežilo nejméně 130 lidí, dalších 120 bylo zraněno, k útoku se přihlásil IS. 
  • 11. května 2016 (nejméně 103 obětí) - Iráckou metropolí otřáslo několik pumových útoků. Při prvním z nich u tržiště ve čtvrti Sadr zemřelo asi sedm desítek lidí. Při dvou dalších na severu a západě města zemřela nejméně třicítka osob. Dalších několik desítek lidí bylo zraněno. Ke všem třem se přihlásil Islámský stát.
  • 28. února 2016 (78 obětí) - Při dvojitém sebevražedném atentátu na tržišti v převážně šíitské čtvrti Sadr City v Bagdádu zahynulo na 78 lidí, k útokům se přihlásil IS.
  • 13. srpna 2015 (76 obětí) - Při výbuchu nákladního automobilu plného výbušnin v Bagdádu zahynulo nejméně 76 lidí a dalších přes 200 utrpělo zranění. Útok se stal na přeplněném tržišti v šíitské čtvrti Sadr City.
  • 10. srpna 2013 (69 obětí) - Nejméně 69 mrtvých a 200 zraněných si vyžádala série 15 pumových útoků v Bagdádu a dalších iráckých městech. Nálože byly převážně nastraženy v automobilech.
  • 5. ledna 2012 (68 obětí) - Nejméně 68 lidí přišlo o život a dalších asi 150 bylo zraněno při dvou pumových útocích v šíitských čtvrtích na severu Bagdádu a proti šíitským poutníkům na jihu Iráku.
  • 13. června 2012 (62 obětí) - Při téměř třiceti atentátech v Iráku zahynulo nejméně 62 lidí a na 150 bylo zraněno.
  • 22. prosince 2011 (60 obětí) - Při několikanásobných bombových útocích v Bagdádu zemřelo na 60 lidí a téměř 180 dalších bylo zraněno. K útokům se přihlásila Al-Káida.
  • 14. ledna 2012 (53 obětí) - Při atentátu sebevražedného útočníka proti šíitským náboženským poutníkům u jihoiráckého města Basra bylo zabito 53 lidí a dalších 141 zraněno.
  • 19. března 2013 (50 obětí) - V Bagdádu při sérii atentátů zahynulo nejméně 50 Iráčanů a 160 lidí bylo zraněno. Útoky byly spáchány v rozmezí jediné hodiny s pomocí náloží umístěných v autech.

Více obětí než nedělní atentáty měly jen čtyři koordinované sebevražedné útoky proti náboženské komunitě jezídů v Kahtaníji, Adnaníji a Tal Azíru blízko města Sandžak v provincii Ninive, v srpnu 2007 při nich zemřelo téměř 800 lidí.

Irácké armádě se v poslední době podařilo radikály z IS vyhnat z některých jejich bašt. Po Ramádí osvobodili iráčtí vojáci s podporou šíitských milic nedávno také Fallúdžu, která leží jen asi 50 kilometrů západně od Bagdádu. IS má ale stále pod kontrolou druhé největší irácké město Mosul.

Horizont ČT24: Teroristický útok v Bagdádu (zdroj: ČT24)