Paraguayský prezident Lugo sesazen z funkce

Asunción – Paraguayský parlament sesadil z funkce tamního prezidenta Fernanda Luga, který údajně nese odpovědnost za smrt sedmnácti lidí při ozbrojeném incidentu z minulého týdne. Pro jeho odvolání hlasovala většina Senátu na základě ústavní žaloby podané poslanci ve čtvrtek. Lugo své sesazení uznal. Po složení přísahy se stal jeho nástupcem dosavadní viceprezident Federico Franco, který patří mezi největší Lupovy kritiky. Většina latinskoamerických států ale označila Lugovo sesazení za nelegitimní a odmítla nového prezidenta uznat. V centru metropole Asunciónu mezitím vypukly potyčky mezi Lugovými stoupenci a policií.

Pro Lugovo sesazení hlasovalo 39 z 43 přítomných senátorů, kteří jej uznali vinným z odpovědnosti za zmíněný incident. Vynesení tohoto „rozsudku“ znamenalo podle paraguayské ústavy okamžitý konec Lugova mandátu, který měl přitom končit už za několik měsíců. Po vyslovení přísahy se automaticky stává Lugovým nástupcem dosavadní viceprezident Federico Franco.  

Na Lugovo sesazení ihned reagoval prezident Ekvádoru. „Ekvádorská vláda neuzná za paraguayského prezidenta nikoho jiného než Fernanda Luga,“ oznámil ekvádorský prezident Rafael Correa. „Není to legitimní a myslím si, že ani legální,“ dodal šéf ekvádorského státu. Zároveň vyzval dvanáctičlennou Unii jihoamerických národů (UNASUR), aby uplatnila svou „demokratickou chartu“, na jejímž základě je možné neuznávat vlády a uzavírat hranice. 

Za nelegitimní označil krok také venezuelský prezident Hugo Chávez. Bolívijský prezident Evo Morales a jeho argentinská kolegyně Cristina Kirchnerová hovořili o parlamentním státním převratu. Kritiku projevil také šéf chilské diplomacie Alfredo Moreno. Podle Kirchnerové šlo o útok proti prezidentské instituci, který vytvořil takovou situaci, o níž se už myslelo, že se v Jižní Americe stala minulostí.

Za impeachmentem stojí vystěhovávání bezzemků

Parlament ústavní žalobou reagoval na přestřelku z poloviny června, k níž došlo při vystěhovávání bezzemků ze soukromých pozemků, jež obsadili. Rolníci napadli střelbou policisty, kteří je přijeli vystěhovat ze soukromé farmy v okrese Canindeuyu asi 240 kilometrů od hlavního města Asunciónu.

Před senátním hlasováním se na náměstí před budovou paraguayského Kongresu shromáždilo na 5 000 Lupových stoupenců. Poté, co se dozvěděli výsledek, střetli se podle AFP s pořádkovými silami.

Lugo, bývalý římskokatolický biskup, který byl zvolen prezidentem před čtyřmi lety jako kandidát levice, byl už čtvrtým paraguayským prezidentem, jenž čelil impeachmentu. Jako jediný byl ale nakonec odvolán. Jeden z jeho předchůdců ještě před parlamentním hlasováním abdikoval a dva proceduru takzvaného impeachmentu nakonec ustáli.