Policie v USA vyslýchá papouška. Mohl by dosvědčit vraždu svého pána

Velmi zajímavého svědka má nyní k dispozici policie v americkém Michiganu. V případu vraždy Martina Durama, ze které je obviněná jeho manželka Glenna, totiž policie vyslýchá i afrického šedého papouška Buda. Státní zástupce v Michiganu nyní zvažuje, zda slova papouška mohou být použita jako důkaz.

Z vraždy svého manžela je obviněna osmačtyřicetiletá Glenna Duramová. Podle policie na něj pětkrát vystřelila, pak obrátila zbraň proti sobě a neúspěšně se pokusila o sebevraždu. Dlouhé týdny ležela v nemocnici. Po propuštění ale popřela, že by sobě nebo svému muži chtěla jakkoli ublížit.

Policie pracovala s verzí, že muže pravděpodobně zavraždil neznámý lupič. Ani po roce ale není jisté, jak celý případ dopadne. Kriminalisté totiž žádné stopy vedoucí k cizímu pachateli nemají. Chybí jim ale i důkazy, že by vraždila Glenna Duramová. 

Vražda ovšem měla svědka – papouška Buda. Příbuzní oběti věří, že pták zaslechl pár hádat se, a dokáže tak zopakovat jejich poslední slova.

Papoušek prý křičí 'Nestřílej!'

Bud je nyní u předchozí manželky zastřeleného Christiny Kellerové. Podle její výpovědi začal papoušek vydávat zvuky, které připomínají manželskou hádku a končí jasně zřetelným výkřikem: Nestřílej. Rodiče Martina Durama s ní souhlasí.

Podle místního prokurátora ale není jasné, zda pták může být použit jako důkaz. „Je to něco, co se bude hodně řešit. Jestli je spolehlivé ho při procesu použít nebo jestli jde o informace, které potřebujeme,“ konstatoval Robert Springstead pro Detroit Free Press.