Boj o strategické město na východě Sýrie: Povstalci letiště dlouho neudrželi

Bojovníci takzvaného Islámského státu (IS) odrazili útok syrských povstalců, kterým se předtím podařilo dobýt vojenské letiště u strategického města Búkamál na irácko-syrské hranici. S odvoláním na povstalecké zdroje to uvedla agentura Reuters.

Pozitivní zpráva z rána dlouho nevydržela. Povstalecká organizace, která si říká Nová syrská armáda (NSA) a kterou podporují Spojené státy, sice oznámila, že dobyla vojenské letiště při boji o strategické město Búkamál ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur, ale podle odpoledních zpráv svou pozici neudržela. Musela se od města i od letiště stáhnout do pouště.

Bojovníci takzvaného Islámského státu totiž povstalce překvapivým protiútokem obklíčili a mnoho jich zabili. „Několik bojovníků bylo zajato a vzali nám zbraně,“ dodal zdroj agentury Reuters. Agentura Amak, která je napojená na IS, oznámila, že radikálové zabili 40 protivníků a dalších 15 zajali. Jediným úspěchem akce je to, že NSA přinutila teroristy z Islámského státu odejít z velkého pouštního území u Búkamálu.

  • Nová syrská armáda vznikla před osmnácti měsíci. Jsou v ní oponenti syrského režimu z východní Sýrie a k jejich výcviku přispěly Spojené státy, uvádí agentura Reuters.

Búkamál leží na hlavní obchodní trase mezi Sýrií a Irákem a představuje strategický bod pro přesuny zásob a bojovníků mezi oběma zeměmi, jejichž části IS ovládá. Islamisté město obsadili v roce 2014. Pokud by se podařilo povstalcům převzít nad ním kontrolu, narušili by tím schopnost ozbrojenců IS přesouvat se mezi iráckou a syrskou částí svého samozvaného chalífátu.