„Polská havěť“, návrat „bílé Británie“. Imigranti čelí po referendu nenávistným vzkazům

V Británii po čtvrtečním referendu sílí protiimigrantské nálady. Hlášeny jsou desítky rasistických a xenofobních incidentů. Urážky a výzvy k nenávisti často cílí na početnou polskou komunitu. Někdo nazval Poláky „havětí“, která by měla opustit EU. Napjatá atmosféra v ulicích je tématem i na sociálních sítích. „Referendum Británii navždy zničilo. Někdo mi řekl, abych ,šla domů'. Já se ale narodila tady,“ napsala jedna z uživatelek Twitteru. Jiný potomek přistěhovalců se dozvěděl, že „z Británie je potřeba udělat zase bílou zemi“.

Řada Britů dlouhodobě vyčítala premiérovi Davidu Cameronovi, že nedokázal omezit imigraci. Měli pocit, že jim zejména lidé ze střední a východní Evropy berou práci, za niž jsou ochotni brát méně peněz. I to dohnalo většinu Britů nakonec k odsouhlasení odchodu země z Unie.

Graffiti i útočné letáky

Ve Spojeném království žije téměř milion Poláků. I proti nim byly namířeny všemožné urážky, jež se rozmnožily po referendu. Útočné letáky cílené na Poláky byly distribuovány kupříkladu v Huntingdonu ve střední Anglii.

Imigranty znervóznily letáky s nápisem „Odejít z EU, už žádná polská havěť“, které se objevily v pátek ve schránkách místních polských rodin a rozdávaly se před místními školami.

Mluvčí polského prezidenta Marek Magierowski označil leták za „čistý rasismus“ a požadoval, aby exstarosta Londýna Boris Johnson a šéf strany UKIP Nigel Farage odsoudili „toto nehorázné barbarství“.

Na polském kulturním centru v Londýně se zase objevila rasistická grafitti, která vyzývala Poláky k odchodu ze Spojeného království. „Je to skandální čin, který znechucuje nejen mě a polskou komunitu, ale každého v Hammersmithu a Fulhamu,“ uvedl na Twitteru místní zákonodárce Andy Slaughter.

Oba incidenty prošetřuje policie. „Jsme šokováni a hluboce znepokojeni nedávnými případy xenofobie namířené proti polské komunitě a dalším obyvatelům Británie, kteří jsou přistěhovaleckého původu,“ reagovala polská ambasáda v Londýně. „Zároveň bychom chtěli poděkovat za všechny projevy podpory a solidarity s polskou komunitou, kterou jí vyjádřila britská veřejnost,“ dodala.

Útoky odsoudil Cameron i Khan

Útoky na polské přistěhovalce odsoudil i Cameron, který tlumočil polské premiérce
Beatě Szydlové své znepokojení nad situací a ubezpečil ji, že Británie dělá vše potřebné k ochraně polských občanů. Premiér také ujistil Brity žijící v zemích Unie, že bezprostředně jim nehrozí žádné změny.

Nový starosta Londýna Sediq Khan pak vyzval obyvatele metropole, aby se postavili nenávistným projevům. Úřady je nebudou tolerovat, zdůraznil Khan, který je muslim a jeho otec pocházel z Pákistánu.

Zastánci setrvání země v EU v kampani zdůrazňovali přínos imigrantů pro britskou ekonomiku. „Pojďme to všichni říci nahlas a jasně: Poláci jsou ve Velké Británii velmi vítáni a slovo solidarita nikdy nebylo vhodnější,“ konstatoval nyní poslanec a první tajemník ministerstva financí Greg Hands.

„Atmosféra na ulici není dobrá“

Baronka Sayeeda Hussain Warsiová – konzervativní poslankyně a muslimka nejprve propagovala brexit, později ale kampaň opustila s tím, že je lživá a nenávistná. Nyní vyzvala lídry kampaně, aby přiznali, že společnost rozdělili a že se zachovali jako xenofobové. „Některé lidi zastavili na ulici a říkali jim: Podívejte se, my jsme volili odchod, teď je váš čas odejít. Atmosféra na ulici není dobrá,“ poznamenala zákonodárkyně.

Polka Agata Brzezniaková, která přišla do Británie v 17 letech na stipendium a nyní si zde dělá doktorát, listu The Independent řekla, že pár hodin po ohlášení výsledku referenda se jí nějaká žena na ulici zeptala, zda je Polka. Když řekla, že ano, neznámá žena jí řekla, ať se bojí a že si bude muset pořídit víza, aby mohla zůstat v „její“ zemi. Její zlý úsměv mě rozplakal, uvedla Brzezniaková.

Historik David Olusoga v sobotu sdílel na Twitteru protest v centru města Newcastlu. Lidé tam vytáhli transparenty s nápisem „Zastavte imigraci, začněte s repatriací“. Olusoga napsal, že se cítil znovu jako v osmdesátých letech.

„Nikdy jsem nezažil, že by mi během dne tolik lidí říkalo, ať se vrátím do Afriky,“ řekl historik britskému Telegraph. „Existují lidé, kteří vidí (výsledek referenda) jako legitimizaci názorů, jež už dříve zastávali, ale byli v jejich vyjadřování opatrnější. Hodně lidí to povzbudilo,“ míní Olusoga.

Poradce Max Fras prohlásil, že zatímco stál v sobotu ve frontě v Tescu v Gloucesteru, začal rozrušený muž najednou vykřikovat: „Tohle je Anglie, cizinci mají 48 hodin na to, aby vysmahli. Kdo je tady z ciziny? Nějaký cizinec?“

Podle Bloombergu k incidentům dochází i v centru kosmopolitního Londýna. Šestadvacetiletý Francouz Sebastian v pátek šel s matkou londýnským Kensingtonem, a když kolemjdoucí muž na vycházce se psem slyšel, že mluví francouzsky, začal na ně volat Odejděte, odejděte.

Výhrůžkám čelí často lidé, kteří se v Británii narodili

Britové informují o incidentech na sociálních sítích, napsal Bloomberg. Jedna z účastnic debaty Fiona Andersonová napsala, že v Londýně „starší žena v autobusu 134 škodolibě řekla mladé Polce s dítětem, aby vystoupila a šla si balit“.

„Referendum Británii navždy zničilo. Někdo mi řekl, abych ,šla domů'. Já se ale narodila v Británii,“ prohlásila na Twitteru Shazia Awanová.

Také další z uživatelů Twitteru Marcus Peter Bogle čelil výhrůžkám, když šel na ulici a nějací muži na něj křičeli, aby „padal domů“, že „udělají z Británie zase bílou zemi“. 

Profesorka z univerzity v Coventry Heaven Crawleyová v pátek napsala: „Dnes večer šla dcera v Birminghamu z práce a viděla, jak skupina mladíků zatlačila do kouta muslimskou dívku s výkřiky 'Vypadni, volili jsme Leave (Odejít)'“.

„Tón některých výroků v kampani legitimizoval rasistickou rétoriku,“ řekl londýnský právník a aktivista Labouristické strany Jasvir Singh. „Je tu hlučná menšina, která se cítí povzbuzena výsledky referenda, který je důvodem k tomu, aby ze sebe dostala nenávist.“

Pro brexit se ve čtvrtek 23. června vyslovilo celkem 51,9 procenta hlasujících - nejvíce byli zastoupeni starší lidé nad 55 let z venkovských oblastí Anglie a Walesu. Proti bylo 48,1 procenta voličů, většinou mladých a vzdělaných Britů.