Pussy Riot se prodlouží vazba o měsíc

Moskva - Kauza zadržených členek dívčí punkové skupiny Pussy Riot pokračuje. Moskevský soud prodloužil vazbu pro punkerky o další měsíc. Těm hrozí až sedm let v žaláři za to, že v hlavním moskevském pravoslavném chrámu Krista spasitele uspořádaly protestní koncert proti vládě Vladimira Putina. Během dnešního soudního slyšení policie zatkla nejméně devatenáct demonstrantů.

Třem členkám skupiny Pussy Riot soud prodloužil vyšetřovací vazbu do 24. července s odůvodněním, že rockerky by mohly uprchnout či ovlivňovat svědky.

Před budovou soudu se shromáždilo na 300 lidí, kteří požadovali propuštění členek kapely. Proti této manifestaci uspořádalo protidemonstraci několik příznivců ruské pravoslavné církve.

Tři známé protagonistky ruské punkové scény jsou ve vězení už téměř čtyři měsíce. V moskevském pravoslavném kostele zorganizovaly hlučnou „punkovou modlitbu“ s názvem „Bohorodičko, vyžeň Putina“, která se měla stát protestem proti rostoucímu vlivu církve na kremelskou politiku.

Ruská punk rocková skupina Pussy Riot
Zdroj: ČT24

Prodloužení vazby, už druhé od únorového uvěznění, je podle soudkyně Natalji Konovalovové vyvoláno skutečností, že zadržené odmítají spolupracovat s policií, a tím komplikují vyšetřování.
   
Proti prvnímu prodloužení vazby z letošního dubna rockerky podaly stížnost, kterou ale v květnu kasační soud zamítl. Advokáti zadržených se proto v minulých dnech rozhodli zažalovat ruskou justici u štrasburského soudu pro lidská práva.

Naděžda Tolokonnikovová
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze

Naděžda Tolokonnikovová, jedna ze zadržených, v soudní síni prohlásila, že se „punkové modlitby“ zúčastnila, ale vinu necítí. „Nejsme nepřáteli pravoslaví, nikoho jsme se nechtěly dotknout,“ řekla rockerka a požádala věřící o odpuštění.    

Tolokonnikovová rovněž řekla, že vyšetřovatelé ji nutí k přiznání viny příslibem nižšího trestu. Pokud se prý nepřizná, čekají ji tři nebo čtyři roky za mřížemi.

Část pravoslavné církve se Pussy Riot zastává
   
Na internetu se mezitím objevila petice, v níž liberální část ruské pravoslavné církve žádá pro členky Pussy Riot shovívavost. Žádost, formulovanou jako otevřený dopis církevnímu vedení, podepsalo zatím několik set lidí.