Vědci představili nastavitelné brýle na celý život

Londýn - Britská společnost Eyejusters nyní nabízí jedny brýle na celý život, lidé už je tak nemusí měnit, když potřebují vyšší počet dioptrií - nastaví si je totiž sami. Vynález pomůže především zemím třetího světa, kde chudoba a nedostupnost očních lékařů nutí lidi žít s nekorigovanými vadami. Britští fyzikové nabízejí i nastavitelné čtecí brýle, které se dají uzpůsobit různorodým činnostem.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že kvůli špatné dostupnosti očních lékařů a optiků nemá 670 milionů lidí takové brýle, jaké by mít měli. Firma založená dvěma fyziky z Oxfordské univerzity s názvem Eyejusters vymyslela revoluční a přitom snadnou metodu, která to má změnit. „U konvenčních brýlí je počet dioptrií daný. U našich brýlí se ale dá síla čočky měnit a to otevírá úplně nový způsob korekce očních vad,“ prohlásil spoluzakladatel firmy David Crosby.

Jednoduchým otáčením kolečka si může uživatel nastavit tak silné dioptrie, jaké potřebuje. Technologie posuvných čoček je přesná na nanometry. Za standardním předním sklem brýlí je schovaná druhá vrstva – čočka s precizně odstupňovanou tloušťkou – která se posouvá do stran. V zorném poli tak mohou být postupně různě silné dioptrie.

David Crosby, spoluzakladatel firmy Eyejusters:

„Společnost jsme zakládali s představou, že přineseme nový způsob korekce očních vad rozvojovým zemím. Žijí tam stamiliony lidí, kteří pořádně nevidí jenom proto, že nemají správné brýle. My jim dáme takové, které si nastaví podle svých potřeb.“

Eyejusters už dodali ve spolupráci s americkými Mírovými sbory 800 takových brýlí do odlehlých oblastí Maroka, kde státní zdravotní péče chybí. Kromě brýlí na dálku pro krátkozraké vyrábějí britští fyzikové také brýle na čtení. Dají se uzpůsobit různým činnostem – čtení, ručním pracím nebo vaření. „U nastavitelných čtecích brýlí si můžete počet dioptrií upravit podle toho, co zrovna děláte. Když pracujete na počítači, nastavíte sílu, která odpovídá vzdálenosti monitoru. Když ale čtete z papíru, nastavíte dioptrie, které vám jsou příjemné pro tento typ zaostření,“ podotkl Crosby.

Nastavitelné brýle
Zdroj: ČT24

Oční vady podle odhadu Světové zdravotnické organizace způsobí rozvojovým zemím každoročně ztráty 400 miliard dolarů. Nastavitelné brýle by proto byly obrovským přínosem. Užívání je přitom tak snadné, že je nemusí distribuovat vystudovaný oční lékař – stačí polní pracoviště humanitárních organizací, které už v nejchudších částech světa působí.

„Hledáme v rozvojovém světě partnerské organizace. Je důležité, aby agentury humanitární nebo rozvojové pomoci byly ochotné přidat si Eyejusters ke službám, které nabízejí. Zácvik je velice jednoduchý a výsledek dlouhodobý. Pro lidi má přínos jak ekonomický, tak zdravotní. Rádi bychom, aby se s námi takové humanitární organizace spojily,“ řekl spoluzakladatel firmy Owen Reading.

V rozvojových zemích je nedostatek očařů a optiků z mnoha důvodů - je tam horší přístup ke vzdělání, chybí financování programů oční péče a v neposlední řadě je důvodem i odliv kvalifikovaných odborníků do Evropy a Spojených států. Britští vynálezci jsou přesvědčeni, že jejich výrobek dokáže zbořit bariéry pro stovky milionů lidí, kteří vidí svět pořád neostře.

Kouzelné brýle (zdroj: ČT24)