V Haagu odložili na neurčito proces s Mladičem

Haag - Proces s někdejším vrchním velitelem bosenskosrbských jednotek Ratkem Mladičem, který měl u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu pokračovat 25. června, byl odložen na neurčito. Jde již o druhý odklad od zahájení procesu 16. května. Původně bylo stání plánováno na 29. května, ale obhajoba si vynutila odklad na červen, když koncem května uspěla se stížností na chyby prokuratury při poskytování důkazního materiálu obhajobě. Nynější odklad se týká téhož problému.

Vyšetřovatelé Mladiče viní z toho, že se za války v Bosně v letech 1992 až 1995 dopustil válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy. Hrozí mu za to doživotí. Je mu přičítána především odpovědnost za masakr ve Srebrenici, kde bosenskosrbské jednotky zabily v červenci 1995 na 8 000 muslimských mužů a chlapců, a za ostřelování Sarajeva, při němž zahynulo téměř 12 tisíc lidí.

Mladić byl po téměř 16 letech ukrývání zatčen koncem května v Lazarevu v Srbsku. Spolu s bosenskosrbským politickým předákem Radovanem Karadžičem a šéfem chorvatských Srbů Goranem Hadžičem, kteří již byli dopadeni, byli poslední trojicí vrcholných válečných představitelů, jejichž vydání Haag po Srbsku požadoval.

Vydáno pod