Z vesmíru se vrátil tajný americký miniraketoplán

Washington- Spojené státy si připsaly další úspěch ve vesmíru. Po 469 dnech v kosmu bezpečně přistál na Zemi po testovacím letu bezpilotní raketoplán amerických leteckých sil. Miniaturní raketoplán Boeing X-37B váží asi pět tun a měří skoro 9 metrů. O víkendu přistál na letecké základně na východě Kalifornie.

Stroj pojmenovaný obecně jako OTV-2 (Orbital Test Vehicle-2 ) odstartoval do vesmíru z mysu Canaveral na Floridě v březnu loňského roku. Původně přitom neměl ve vesmíru ani tak dlouho vydržet. „Letoun byl vytvořen pro misi trvající 270 dnů,“ uvedl šéf projektu Tom McIntyre. Nakonec se ale ukázalo, že raketoplán může ve vesmíru zůstat mnohem déle. 

Celá mise raketoplánu byla tajná, což vedlo k mnoha spekulacím, jakým vlastně slouží účelům. Objevily se obavy, že X-37B by mohl být jakousi vesmírnou zbraní určenou třeba k ničení satelitů. Někteří odborníci se domnívali, že by mohlo jít o špionážní letoun. Americké letectvo ale tyto verze rezolutně odmítlo. „Je to testovací stroj, který prověřuje materiály a možnosti, jedná se o výzkum ve vesmíru a prověřování technologií,“ uklidňuje Richard McKinney, zástupce vesmírného programu amerického letectva. 

Raketoplán Boeing X-37B
Zdroj: EPA/NASA/BOEING PHANTOM WORKS/ISIFA

Testovací raketoplán je asi čtvrtinový oproti skutečným, které ale od loňského léta do kosmu přestaly létat úplně. Spojené státy totiž už na pilotované lety do kosmu neměly peníze, a tak projekt raketoplánů po více než 30 letech skončil.

Testy raketoplánu X-37B mají pomoci odborníkům z NASA vytvořit nový orbitální vesmírný letoun (OTV), který by mohl sloužit k dopravě na Mezinárodní vesmírnou stanici nebo záchraně posádky z ní. Podobný stroj už přitom ve vesmíru byl v roce 2010. OTV-1 zůstal v kosmu sedm měsíců.

Viceprezident Boeingu Paul Rusnock zhodnotil úspěšnou misi: "Již se těšíme na další přistání OTV-1 v průběhu tohoto roku. Je to příležitost jak dokázat, že X-37B je cenově dostupný letoun, který se může využít opakovaně.