Bahrajn odebral občanství hlavnímu šíitskému duchovnímu země

Bahrajn odebral hlavnímu šíitskému duchovnímu šajchovi Ísovi Kásimovi občanství. Podle bahrajnské tiskové agentury BNA o to požádalo ministerstvo vnitra a žádost odůvodnilo tím, že Kásim hrál klíčovou roli při vytváření napětí mezi šíity a sunnity. V reakci na toto rozhodnutí vyšly v zemi do ulic tisíce demonstrantů a objevily se obavy z rozsáhlých nepokojů. Podrážděně reagoval Teherán, rozhodnutí odmítly i Spojené státy. Minulý týden bahrajnský soud pozastavil aktivity největší šíitské politické strany Vifák.

Rozhodnutí uvítali sunnitští spojenci Bahrajnu, odsoudili ho šíité. Experti se obávají, že může vést ke zvýšení napětí mezi odvěkými rivaly Saúdskou Arábií a Íránem. Šíité jsou v Bahrajnu početně ve většině, avšak zemi řídí sunnitská dynastie Chalífů.

Kásim je další z Bahrajnců, kteří přišli kvůli svým politickým aktivitám o občanství. Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Bahrajn postupoval v minulých letech podobně proti asi 250 lidem.

Kásim Sulejmání, velitel elitní jednotky íránských revolučních gard Al-Kuds, varoval Bahrajn, že jeho krok může vést k ozbrojenému boji. „Chalífové jistě vědí, že jejich agrese proti šajchovi Ísovi Kásimovi je určitou červenou linií, jejíž překročení by mohlo vést k násilnostem v Bahrajnu i v celém regionu a lidé by nemohli dělat nic jiného, než že by se pustili do ozbrojeného odporu,“ uvedl Sulejmání. „Chalífové za to zaplatí a jejich krvežíznivý režim bude svržen,“ dodal.

Proti kroku bahrajnských úřadů se postavily také Spojené státy. „Jsme znepokojeni rozhodnutím odebrat občanství šíitskému duchovnímu šejku Kasímovi,“ oznámil podle agentury Reuters mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby s tím, že USA neví o žádném důvodu, proč by mělo být duchovnímu občanství odebráno.

Bahrajn zpřísnil kroky proti oponentům vlády

Minulý týden byl zadržen prominentní člen opozice Nabíl Radžáb, předtím po propuštění z vězení zemi opustila členka opozice Zajnab Chavádžaová. Dostala loni roční trest za účast na protivládních protestech a za roztrhání fotografie krále.

Radikální libanonské šíitské hnutí Hizballáh vyzvalo obyvatele Bahrajnu, aby nad rozhodnutím odebrat Kásimovi občanství vyjádřili své pobouření. Podle Hizballáhu, který je podporován Íránem, chování vůči duchovnímu „bahrajnský lid přiměje k těžkým rozhodnutím, která budou mít vážné důsledky pro tento zkorumpovaný diktátorský režim“.

Jak radikálové dodali, Bahrajňané by nyní měli rázně „vyjádřit svůj hněv a vztek“, protože došlo k podkopání symbolické pozice šíitského duchovního.