Operace EU proti pašerákům ve Středozemním moři je prodloužená o rok

Státy Evropské unie o rok prodloužily a rozšířily mandát námořní operace EU Sophia ve Středozemním moři. Jejím hlavním cílem je zasahovat proti pašerákům lidí do Evropy. V rámci operace bude nově možné na požádání pomáhat s výcvikem libyjské pobřežní stráže a námořnictva a prosazovat v mezinárodních vodách zbrojní embargo OSN.

Loňským spuštěním operace Sophia se Evropská unie snažila čelit migrační vlně ze severního pobřeží Afriky především směrem do Itálie.

Operace začala loni v červnu. V rámci ní už bylo zadrženo více než sedm desítek převaděčů, kteří byli předaní do rukou italských úřadů. Zastaveno bylo 139 plavidel a zachráněno skoro 16 tisíc lidí.

Česko nabízí pomoc se stabilizací bezpečnostních složek

Český šéf diplomacie Lubomír Zaorálek dal už ráno najevo, že Česko vidí svůj příspěvek například při případném výcviku libyjských bezpečnostních sil. „Co se týče námořní akce, tam jsou naše možnosti omezené, nemáme lodě, můžeme nabídnout pouze odborníky,“ uvedl Zaorálek.

Lubomír Zaorálek k jednání ministrů zahraničí v Lucemburku (zdroj: ČT24)

Slovensko podle ministra zahraničí Miroslava Lajčáka posílá do operace desítku svých expertů, kteří budou pracovat na německé lodi.

Unijní operaci Sophia by měly podpořit také lodě Severoatlantické aliance, která by tak měla rozšířit několikaletou protiteroristickou operaci ve Středozemním moři. Lodě EU a NATO už při zvládání migrační krize spolupracují v Egejském moři mezi tureckými a řeckými břehy.