Německý ministr zahraničí kritizoval NATO za chrastění zbraněmi a válečné štvaní

Nynější vojenské manévry Severoatlantické aliance ve východní Evropě jsou kontraproduktivní a jen vyostřují napětí ve vztazích s Ruskem. V rozhovoru pro nadcházející vydání nedělníku Bild am Sontag to prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který naopak vyzval k prohloubení dialogu a spolupráce s Moskvou.

Ministr tak reagoval na rozsáhlé vojenské cvičení NATO, které v pátek skončilo v Polsku. Jeho cílem bylo prokázat schopnost společně bránit region před narůstající hrozbou na východě. Manévrů se od 7. června účastnilo na 31 tisíc vojáků zemí NATO a Finska, Makedonie, Švédska a Ukrajiny.

To, co bychom nyní neměli dělat, je dál vyhrocovat situaci chrastěním zbraní a válečným štvaním.
Frank-Walter Steinmeier
německý ministr zahraničí

„Každý, kdo si myslí, že symbolická tanková přehlídka na východních hranicích Aliance zajistí bezpečnost, tak se mýlí,“ dodal Steinmeir s tím, že není dobré činit záminky k obnovení dávných nepřátelství.

Rusko opakovaně tvrdí, že alianční vojáky na své západní hranici považuje za hrozbu. Jestliže obě strany dělají kroky, které zhoršují napětí, vrátíme se do studené války, řekl v pátek na ekonomickém fóru v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin. Odkázal tak na současné vztahy mezi Ruskem a Západem. Putin také řekl, že jeho země takový vývoj nechce a snaží se hledat kompromisy. Proč musí NATO neustále expandovat, ptal se zároveň.

Rusko chystá reakci na americký štít

Putin v pátek zopakoval, že Moskva bude nucena odpovědět na vybudování amerického protiraketového štítu v Evropě tím, že zesílí údernou kapacitu svých raket.

„Zdokonalíme naše schopnosti raketového útoku, aby se zachovala rovnováha. Jen kvůli tomu,“ řekl Putin v Petrohradě. Během návštěvy Řecka koncem května ruský prezident prohlásil, že Rumunsko a Polsko, kde jsou nebo budou systémy chránící evropské členy NATO před balistickými raketami umístěny, se mohou ocitnout v hledáčku ruských raket.