Toulavá kočka nakazila Američana středověkým morem

Washington - Američtí zdravotníci potvrdili u jednoho padesátiletého muže v Oregonu mor. Podle lékařů je v kritickém stavu. Údajně ho pokousala toulavá kočka, které chtěl z tlamy vytáhnout mrtvou myš. Lidé, kteří s ním byli v kontaktu, dostali preventivně antibiotika. Jedná se údajně o pátý případ moru v tomto státě od roku 1995.

Veterinář Emilio DeBess tvrdí, že muž byl napaden zbloudilou kočkou, které se ujala jeho rodina. Kočka zemřela a její tělo bylo posláno na testování do Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, informoval server boston.com.

Koordinátorka pro kraj Crook Karen Yeargainová oznámila, že nemocný muž žije ve venkovní oblasti mimo hlavní město Oregonu Prineville.

Pacient má bakterii, která kdysi zabíjela Evropany

Podle DeBesse, který má případ v Prineville na starosti, výsledky testů potvrdily to, co bylo už od začátku domněnkou - muž se nakazil bakterií, která ve středověku pustošila Evropu. 

DeBess sbíral vzorky krve od dvou psů a další kočky, která žije s rodinou muže, ale i vzorky krve od domácích mazlíčků sousedů a zvířat v místním útulku. Teprve nyní se bude zjišťovat, zda oblast byla morem zasažena nebo se jedná o ojedinělý případ, dodal server boston.com.