Někteří mladí imigranti budou mít v USA nárok na pracovní povolení

Washington - Nelegální přistěhovalci, kteří přišli do USA už jako děti, budou mít nárok na pracovní povolení, potvrdilo to ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Pracovní povolení dostanou imigranti na dva roky, a to s neomezenou možností obnovy. Podle nového plánu by tak imigranti ve věku mezi 16 a 30 lety, kteří žili v USA nepřetržitě po dobu pěti let, měli nárok na amnestii od deportace. Změna se týká zhruba 800 tisíc imigrantů. Celý systém bude „spravedlivější a efektivnější“, prohlásil americký prezident Barack Obama.

Tento krok je považován za řešení hlavní priority, kterou latinskoameričtí voliči požadovali. Nyní se mohou lépe rozhodnout, koho volit v nadcházejících prezidentských volbách. Obama tak může získat další hlasy. Hispánská menšina totiž dosud kritizovala Obamovu administrativu právě za množství deportovaných přistěhovalců. „Nedává žádný smysl vypovídat talentované lidi, kteří jsou v každém smyslu Američany - v mysli i v srdci, jen ne na papíře,“ řekl Obama.

Republikán Romney volá po přísnějších hraničních kontrolách

Hispánci by mohli hrát při volbách klíčovou úlohu v „nerozhodných“ státech, jako je Florida, Nevada a Colorado. Předpokládá se, že změna politiky vyvolá kritiku kandidáta republikánů Mitta Romneyho i republikánských poslanců, protože obchází Kongres. Romney chce nejprve zavést přísnější hraniční kontroly, než vůbec začne uvažovat o změnách v imigračních zákonech.

Mitt Romney
Zdroj: ČTK/AP/M. Spencer Green

Romney je proti legalizování ilegálních přistěhovalců, kteří vychodili v USA střední školu, ale umožnil by pobyt imigrantům, kteří sloužili v armádě.

Hispánci
Zdroj: ČT24

Ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová řekla, že deportační zákony nebyly navrženy tak, aby byly „slepě následovány bez ohledu na okolnosti jednotlivých případů“. „Rozvážnost, která je nutná v mnoha jiných oblastech, je v tomto ohledu oprávněná,“ prohlásila ministryně.

„Představte si, že jste na jejich místě. Celý život jste dělali všechno správně, ale najednou čelíte deportaci do země, kterou neznáte a třeba ani neumíte její jazyk,“ podotkl Obama. Ilegální přistěhovalectví je v řadě amerických států důležitým politickým tématem. Loni bylo z USA deportováno rekordních 396 906 lidí. I letos se očekává, že jich bude kolem 400 tisíc.

Koho se nová iniciativa týká:

- ilegálních imigrantů, kteří přijeli do USA před 16. rokem života

- trvale žili v USA po dobu minimálně pěti let

- musí být na škole nebo už dříve absolvovat střední školu či se musí jednat o čestně propuštěného vojáka americké armády

- musí být mladší 30 let

- musí mít čistý trestní rejstřík

Nový přístup k imigrantské politice ihned kritizoval vysoký představitel republikánů ve Sněmovně reprezentantů Lamar Smith. „Prezident Obama a jeho vláda opět dali přednost stranické politice a ilegálním přistěhovalcům před vládou práva a před americkým lidem,“ uvedl Smith, jenž je předsedou právního výboru sněmovny, který má na starosti i imigraci. Podle Smithe bude mít Obamovo rozhodnutí „hrozivé důsledky“ pro nezaměstnané Američany
hledající práci.
   
Naopak newyorský starosta Michael Bloomberg změny ocenil. „Ukončení deportací nevinných mladých lidí, kteří mají potenciál pohánět v budoucnu ekonomiku, mělo přijít už dávno,“ uvedl Bloomberg.

Mladí ilegální imigranti v USA můžou získat dočasné pracovní povolení (zdroj: ČT24)