Hosty královnina narozeninového pikniku neodradil ani silný déšť

Tisíce pozvaných hostů dorazily na slavnostní oběd pod širým nebem, který pořádá britský královský palác na konec oslav 90. narozenin královny Alžběty II. Atmosféru před Buckinghamským palácem nezkazil ani silný déšť, který se po poledni spustil z šedé londýnské oblohy. Za královskou rodinu přivítali hosty princ William s manželkou Kate, stejně jako královniny děti, princ Andrew a princezna Anne.

Lidé bez ohledu na déšť zaplnili promenádu před královským palácem, kde jim před vstupem ke stolům organizátoři rozdávali pláštěnky. Královna uspořádala oběd pod širým nebem na počest více než 600 charitativních organizací, nad nimiž má patronát. Každý z účastníků zaplatil vstupné 150 liber (přes 5100 korun).

Další stovky lidí vyrazily na piknik do nedalekého parku, aby vzdaly panovnici hold tímto způsobem.

Královna dovršila věk 90 let již 21. dubna, v souladu s tradicí ale narozeniny slaví až v těchto dnech. Britští monarchové pořádají oficiální oslavu narozenin bez ohledu na skutečné datum narození většinou v červnu, kdy je větší šance na hezké počasí pro tradiční velkolepou přehlídku, která je hlavním bodem oslav. Tuto praxi zavedl již v roce 1748 král Jiří II.

Sobotní přehlídka, při níž královna zhlédla defilé 1600 vojáků a následnou vzdušnou show letadel a vrtulníků, se obešla bez deště.