V Doněcké oblasti opět houstne palba

V posledních dnech se znovu zostřila situace na východní Ukrajině, střelba je tam každodenní záležitostí. Vládní jednotky a velitelé proruských separatistů se vzájemně obviňují z porušování příměří – střílí se každý den. V Doněcku přišlo v pátek přes 5 tisíc lidí demonstrovat proti vyslání ozbrojené mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na východ Ukrajiny. Na příměří tam nyní dohlíží neozbrojená mise. Vyzbrojení pozorovatelů požaduje Kyjev a omezené vyzbrojení pozorovatelů připustilo také Rusko.

Ani jedna strana frontové linie na východní Ukrajině příměří nedodržuje. Boje sice nedosahují intenzity z doby před několika měsíci, ale minometná a dělostřelecká palba je slyšet každý den. A denně také přibývá mrtvých a raněných. Z ostřelování, které obvykle začíná po osmnácté hodině a trvá celou noc, se obviňují obě strany.

Separatisté v Doněcku tvrdí, že tak silné ostřelování jako v posledních dnech, už nebylo několik měsíců. „Používají těžké dělostřelectvo ráže 152 i 120 milimetrů. To situaci zhoršuje, navíc ostřelují i obytné čtvrti,“ tvrdí zástupce velitele vojenských operací Eduard Basurin.

Na východě Ukrajiny je střelba slyšet denně (zdroj: ČT24)

Ozbrojené pozorovatele separatisté odmítají

Vedení samozvané Doněcké lidové republiky uspořádalo v pátek manifestaci, jejíž účastníci kritizovali OBSE. Podle zástupce doněcké republiky Denise Pušilina se vyzbrojení pozorovatelů rovná neúspěchu mírových dohod z Minsku, které měly pomoci konflikt ukončit.

Konflikt na východě Ukrajiny si za dva roky vyžádal životy více než 9 tisíc lidí. Rusko je proti nasazení ozbrojené mise k udržení míru, ale jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno připustil, že by Moskva nebyla proti tomu, kdyby byli pozorovatelé vyzbrojeni „pistolemi k sebeobraně“.