OBRAZEM: Británie slaví královnino jubileum

Ve Spojeném království pokračují oficiální oslavy 90. narozenin britské královny Alžběty II. Oslavy kulatého výročí, které měla královna již v dubnu, začaly již v pátek a budou trvat celý víkend. Bohoslužby se v londýnské katedrále Svatého Pavla účastnila nejen rodina, ale také britský premiér David Cameron a další řada hodnostářů. Na královninu počest pochodovalo v sobotu centrem Londýna asi 1100 vojáků v historických uniformách.

Britská panovnice své narozeniny oslavila již 21. dubna, ovšem tehdy pouze v rodinném kruhu. Nynějších tradičních veřejných oslav se účastní i královnin manžel princ Philip, který se v pátek dožil 95 let.

V jiný než skutečný den své narozeniny poprvé oslavil již v roce 1748 král Jiří II. a od té doby se narození britských monarchů slaví oficiálně většinou v červnu, kdy je vyšší pravděpodobnost hezkého počasí pro tradiční velkolepou přehlídku, která je hlavním bodem oslav.

V neděli oslavy podle britské zpravodajské stanice BBC zakončí oběd, který na prostranství naproti Buckinghamskému paláci panovnice uspořádá pro zhruba 10 000 lidí. Jde o připomínku královnina patronátu nad více než 600 charitativními organizacemi. Královskou rodinu budou podle organizátorů zastupovat především princové William a Harry.

Události: Británie slaví královniny 90. narozeniny (zdroj: ČT24)