Britský vicepremiér vysvětloval večeři u Murdocha

Londýn - Britský vicepremiér Nick Clegg před vyšetřovací komisí, která prověřuje skandál kolem odposlechů bulvárními novinami, vysvětloval své vztahy k mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Clegg se s ním prý potkal jen několikrát. Hovořil i o večeři s Murdochem z roku 2009, na které ale nynější vicepremier seděl prý na konci stolu a byl jen pozorovatelem. Se samotným Murdochem pak prohodil jen několik vět. Bývalá šéfka britských listů Ruperta Murdocha musela kvůli kauze odposlechů Rebekah Brooksová k soudu. Ten rozhodl, že může šestice obviněných, včetně ní, zůstat po zaplacení kauce další dva týdny na svobodě.

Před volbami v roce 2010 se Clegg sešel jen dvakrát, tvrdil dnes před komisí vicepremier. V roce 2009 přijal pozvání k Murdochovi na večeři. Bylo tam mnoho lidí, včetně Rebeky Brooksové, a on prý seděl na konci stolu tam, kde sedávají děti. Byl navíc jen pozorovatelem. S Murdochem prohodil jen několik slov. Clegg také připustil krátké setkání v březnu 2010, kdy si prý ale na chodbě jen vyměnili přátelský pozdrav. Stalo se to v budově, kde se Murdoch sešel na oběd s redaktorem listu The Sun Dominicem Mohanem a s Rebekou Brooksovou.

Manažerka Rebekah Brooksová, její manžel Charlie Brooks a další čtyři osoby byli v polovině května obviněni jako první v souvislosti s odposlechy v Murdochově nedělníku News of the World (NoW), který byl kvůli aféře loni v červenci uzavřen.

David Cameron, britský premiér:

„Dnes se ptáme, jaké vztahy měli konzervativní, a upřímně i labourističtí politici v uplynulých 20 letech k (Murdochovým společnostem) News Corporation, News International a všem ostatním.“

Spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek poznamenal, že Clegg jako vůdce liberálních demokratů, tedy koaličních partnerů, vyzval své kolegy poslance, aby se zdrželi hlasování o tom, zda vydat ministra kultury Jeremyho Hunta k vyšetřování. Skandál kolem britských médií totiž rozděluje vládní koalici v Londýně. Liberální demokraté proto dnes v parlamentu odmítli podpořit konzervativního premiéra Davida Camerona. Konzervativci ale i tak mají v parlamentu potřebnou většinu.

Žádá to labouristická opozice. Hunt měl podle všeho nadstandardní vztahy s Rupertem Murdochem, měl přitom rozhodovat o převzetí televize BSkyB, o které usiloval právě Murdoch.

Vyšetřovací komise soudce Bryana Levesona byla ustavena loni po skandálu kolem nelegálních odposlechů známých osobností i obětí trestných činů. Odposlechy byly pořízeny pro potřeby nedělníku News of the World mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Právě s tímto vlivným mužem udržovala řada politiků vřelé vztahy.

Před komisí už stál ministr financí George Osborne a také bývalý konzervativní premiér John Major. Ten potvrdil, že se s Murdochem několikrát sešel a hovořil i o tlaku, který na něho mediální boss během schůzek vyvíjel. 

Před komisí stanul i další z minulých premiérů Tony Blair. I ten připustil, že s médii musel jednat v rukavičkách. „Pokud si to rozházíte s některou z velkých mediálních skupin, okamžitě přijde nelítostná a vytrvalá odveta,“ prohlásil. 

Tony Blair ale vzápětí přiznal, že s tím nedokázal nic udělat. Údajně by to ohrozilo jeho vládu. Jenže podle kritiků šel Blair mnohem dál a Mudrochovi pomáhal v jeho obchodních zájmech. Za to ho pak Murdochův deník The Sun podpořil před volbami v roce 1997 i při invazi do Iráku.