Nález kostry vojáka, který bojoval u Waterloo, nadchl vědce

Brusel - Belgičtí archeologové se radují - na bojišti bitvy u Waterloo z června 1815 nalezli kompletní kostru padlého vojáka. Dvě stě let zůstala nedotčená a voják má u sebe veškerý osobní majetek. Vědci nevylučují ani budoucí identifikaci.

Voják padl 18. června 1815 v bitvě u Waterloo v boji proti napoleonským vojskům. Pravděpodobně Angličan ležel zakryt hlínou bojiště až do minulého týdne. Teď ho mají v péči archeologové, kteří jásají nad zachovalostí kostry. „Dokonce je vidět narušení zubů pravděpodobně od toho, jak voják muset zuby otevírat zabalenou dávku se střelným prachem,“ prohlásil archeolog Dominique Bosquet.

Tělo zůstalo přesně v takové poloze, ve které voják našel smrt. Zásahem kulky do hrudi. „Musíte si představit vojáka, který dostal zásah do prsou, jak se stahuje od frontové linie a asi sto metrů za ní padá k zemi a umírá,“ konstatoval archeolog.

V neporušené vrstvě zeminy zůstalo mnoho dalších předmětů - mince, které měl v kapsách, knoflíky uniformy nebo vojenské vybavení. Tak vzácný nález mezi archeology nikdo nepamatuje. „Poslední úplné tělo vojáka se tady našlo v roce 1912. A na straně spojenců je to vůbec poprvé, co nacházíme kompletní kostru,“ řekl restaurátor Yves Vander Cruysen.

Vědci se těší, že po důkladném prozkoumání všech předmětů budou schopni zajít ještě dál při identifikaci bojovníka. Na polní lahvi už našli jeho iniciály, C. B. Třeba se jednou s pomocí anglických kronik dozví i jeho plné jméno.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)