Do syrské Daráji se podařilo dostat další pomoc, tentokrát hlavně jídlo

OSN a syrský Červený půlměsíc dovezly v noci na pátek humanitární pomoc do hladovějící Daráji. Lidé dostali potraviny, mouku a léky. Podle Světového programu pro výživu vystačí potraviny pro 2400 lidí na měsíc. Na severu Sýrie u hranic s Tureckem se zase podařilo syrské opozici odříznout islamisty od zásobovací trasy u města Mandibž.

Minulý týden se do Daráji podařilo dostat hlavně léky. Místo od roku 2012 obléhá armáda. Pro vjezd konvojů musí dát svolení Damašek. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ve čtvrtek řekl, že syrská vláda souhlasila s průjezdem konvojů do všech devatenácti obléhaných míst.

Spojené státy, Británie a Francie vyzývali OSN, aby začala humanitární pomoc pro obléhané oblasti v Sýrii shazovat přímo z letadel. Podle nich se totiž pomoc k lidem nedostávala vůbec nebo jen ve velmi omezené míře.

Do syrské Daráje se dostala potravinová pomoc. Pak ale oblast měly bombardovat vládní síly (zdroj: ČT24)

Darája leží asi 12 kilometrů od Damašku. Podle OSN bylo ve městě od roku 2012 bez dodávek potravin na 4000 lidí.

Když konvoj získal povolení od vlády v Damašku, podařilo se doručit pomoc i do obléhaného města Dúmá, uvedl mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Jens Laerke.

Podle odhadů OSN žije v Sýrii v obléhaných oblastech skoro 600 tisíc lidí, z nichž většina je v obležení armády. Ukončení obléhání byl jeden z požadavků syrské opozice při minulých kolech nepřímých jednání s vládou.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.

Islámský stát přišel o trasu do Turecka v oblasti Manbidže

V Sýrii od 27. února platí příměří, které se netýká fronty An-Nusra a Islámského státu. Koalici opozičních skupin, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF), se podařilo islamisty odříznout v severosyrském městě Manbidž od jejich zásobovací trasy do Turecka. Ta jim mimo jiné sloužila i jako základna pro přesuny jejich bojovníků do Evropy.

Vojáci na předměstí Manbidže
Zdroj: Rodi Said/Reuters

IS má pod kontrolou stále jeden úsek na turecké hranici a vedlejší silnice vedoucí do Turecka, ale podle Syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR) jde o méně bezpečné a dostupné trasy, než byla silnice z Manbidže.

IS trasu využíval zejména pro zásobování svých oddílů v provincii Rakká, kde má hlavní sídlo. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR uvedl, že pokud se IS bude chtít dostat z Rakká na tureckou hranici, bude muset používat silnice v blízkosti pozic syrské armády a také místa, která bombardují ruská letadla.