Pozorovatelé OSN pod palbou, syrské děti se zneužívají jako štíty

Damašek/Washington - Házením kamení a střelbou dnes zabránil rozzuřený dav týmu pozorovatelů OSN vstoupit do města Haffa, které je obklíčeno vládními jednotkami. OSN ve své zprávě naznačila, že syrská armáda používá děti jako lidské štíty, bez viny ale prý nejsou ani rebelové, kteří do akcí proti prezidentu Bašáru Asadovi zapojují i nezletilé. Syrská vláda dnes také obvinila USA z podněcování masakrů a terorismu v zemi nepravdivým prezentováním událostí. USA naopak tvrdí, že Rusko posílá Asadovi bitevní vrtulníky, a varovaly před dramatickou eskalací konfliktu. Šéf mírových misí OSN řekl, že situace v Sýrii dospěla do stádia občanské války.

Boje neustávají, dav přivítal pozorovatele v Haffě kamením a střelbou

Boje v Sýrii neustaly ani dnes. V Dajr az-Zauru zahynulo podle opozičních zdrojů při granátové palbě deset civilistů. Pod těžkou palbou je také oblast v provincii Halab. V provincii Homs dnes došlo k únosu pasažérů ve dvou automobilech. Úřady připsaly čin teroristům, není nicméně jasné, kolik lidí bylo uneseno. Ve městě Haffa v provincii Latákíja se civilisté dostali do obklíčení těžkou vojenskou technikou a USA se obávají dalšího masakru. 

Skupina pozorovatelů OSN narazila u Haffy na rozzuřený dav, který ji házením kamení přinutil ke změně trasy. Při cestě do Idlibu byly tři vozy pozorovatelů ostřelovány, původce střelby ale není jasný. Žádný z pozorovatelů nebyl zraněn.

Děti se v Sýrii zneužívají jako lidské štíty

Podle zprávy OSN jsou v bojích v Sýrii děti využívány vládními jednotkami jako lidské štíty, stejně tak jsou oběťmi masakrů a mučení. Zástupci organizace získali několik výpovědí, podle nichž vojáci děti nutí, aby seděly na tancích, a zabránily tak útokům povstalců. OSN má také údajně důkazy o mučení a zabíjení dětí. 

Zástupkyně OSN Radhika Coomaraswamyová sdělila BBC, že její tým se ze Sýrie vrátil s hroznými zprávami. Prý ještě nezažila podobnou situaci, že by se místo toho, aby se děti chránily, využívaly v konfliktu jako cíl. „Mnoho bývalých vojáků mluvilo o střelbě do civilních oblastí, viděli přitom zabíjení a mrzačení dětí a mladých lidí,“ uvedla.

Radhika Coomaraswamyová:

„Zabíjení a mrzačení dětí v přestřelkách je něco, s čím jsme se setkali v mnoha konfliktech, ale takové mučení (jako v Sýrii) dětí mladších deseti let je něco tak neskutečného, co jsme neviděli nikde jinde.“

„Máme také výpovědi o tom, že děti jsou mučeny. Některé děti nám samy líčily, jak je dávali na tanky jako lidské štíty,“ doplnila. Stejně tak ale kritizuje opoziční Svobodnou syrskou armádu, že v bojích zneužívá děti. Ty prý působí nejen jako zásobovací a zdravotní jednotky, ale jsou také nasazovány v předních liniích.

Následky bojů v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Edlib News Network

Šéf mírových misí OSN: Situace je ve stádiu občanské války

Zpráva OSN rovněž upozorňuje na to, že v Sýrii přibývá násilí, armáda stupňuje útoky na oblasti obývané civilisty a opozice začíná lépe koordinovat své akce proti vojsku. OSN naléhá na mezinárodní společenství, aby zvýšilo tlak na Damašek a prosadilo dodržování mírového plánu zvláštního zmocněnce Kofiho Annana. Šéf mírových misí OSN Hervé Ladsous v New Yorku prohlásil, že situace v Sýrii dospěla do stádia občanské války. „Syrská vláda ztratila ve prospěch opozice velké kusy území a několik měst a chce je znovu dostat pod kontrolu,“ citovaly jeho vyjádření agentury.

Syrská vláda: USA podněcují masakry a terorismus

Syrská vláda dnes obvinila USA z „podněcování“ masakrů a terorismu v Sýrii. „Američtí činitelé překrucují situaci v terénu, povzbuzují ozbrojené skupiny k páchání dalších masakrů, teroristických akcí a násilností ve všech syrských regionech,“ uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí. Ministerstvo v něm dále obviňuje americkou administrativu ze „zjevného vměšování do syrských záležitostí veřejnou podporou ozbrojených teroristických skupin, krytím jejich zločinů a falšováním faktů o Sýrii v OSN“. Američtí činitelé se dopouštějí „mediálního podvodu ve prospěch ozbrojenců, kteří páchají vraždy a únosy a plení veřejný a soukromý majetek,“ stojí v prohlášení.

Rusko údajně posílá Asadovy bitevní vrtulníky

USA přišly s tvrzením, že Rusko posílá Asadovi bitevní vrtulníky, a varovaly před dramatickou eskalací syrského konfliktu. Dodávka ruských vrtulníků Asadovu režimu je „nejnovější informací“, řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v projevu ve washingtonském analytickém středisku Brookings Institution. USA jsou znepokojeny, protože ruské helikoptéry „konflikt (v Sýrii) dost dramaticky vyhrotí“, upozornila.

Zničený minaret v Idlibu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Saúdskoarabští duchovní zvažují pro znásilněné Syřanky povolení potratů

Saúdskoarabský duchovní Alí Málikí prosazuje povolení potratu Syřankám znásilněným provládními milicionáři. V televizi Al-Arabíja hovořil o znásilnění jako o nejodpornějším násilí, které předčí vraždu. „Šrámy na těle se mohou zhojit, ale jizvy na duši zůstanou,“ řekl. Školy islámu se v otázce potratu různí. Některé jej zakazují bez výjimky, jiné povolují za určitých podmínek, například v první třetině těhotenství nebo jestliže je v sázce život matky.

Mezi kleriky v Saúdské Arábii se nyní debatuje na toto téma, protože se na ně jako na autoritu islámu obrátily rodiny znásilněných Syřanek se žádostí povolit přerušení těhotenství. K záležitosti se ještě musí vyjádřit velký muftí Abdal Azíz Šajch, který se v nejbližší době sejde s radou nejstarších znalců islámu.