Teroristé z Boko Haram na severu Nigérie zabili desítky vojáků

Stovky teroristů z Boko Haram v pátek zaútočily na nigerijské vojáky u pohraničního města Bosso. Při útoku zemřelo třicet vojáků z Nigeru a dva z Nigérie. Dalších téměř 70 členů armády bylo na hranicích obou zemí zraněno.

„Po protiútoku armádních a bezpečnostních složek se ráno podařilo obsadit ve městě veškeré pozice. Situace je pod kontrolou,“ oznámila armáda. Na straně útočníků bylo několik mrtvých a zraněných.

Boko Haram znamená v hauštině (nejpoužívanější jazyk na severu Nigérie) „západní učení je rouhání“, samo dává přednost názvu Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'Awati Wal-Jihad (Sunnitská skupina pro kázání a džihád).

obrázek
Zdroj: ČT24

Skupinu založil v roce 2002 v metropoli severonigerijského státu Borno Maiduguri tehdy dvaatřicetiletý islamista Mohammed Yusuf. Ten kritizoval západní hodnoty, které do země přinesli britští kolonisté, a požadoval dodržování striktního islámu včetně práva šaría. Mnoho stoupenců zaujal svými kázáními v mešitách a zejména kritikou zkorumpovaného vládnoucího režimu, který dlouho přehlížel problémy na muslimském severu země.

Milice Boko Haram zahájily vojenské operace v roce 2009. Od té doby na severovýchodě Nigérie a v okolních státech zabily více než 20 tisíc lidí, asi tři miliony musely opustit domovy. Cílem skupiny je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly.

V regionu s radikály bojuje mezinárodní vojenská mise, do které Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin vyslaly na 8700 mužů.