Výroky politika AfD o členovi něměcké reprezentace vyvolaly bouři nevole

Politik AfD si rýpl do fotbalisty s ghanskými kořeny. Naštval fanoušky (zdroj: ČT24)

Výrok místopředsedy AfD Alexandera Gaulanda na adresu německého fotbalového reprezentanta Jeroma Boatenga dál jitří v Německu emoce. Politik v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že Boatenga lidé sice uznávají jako fotbalistu, za souseda by ho ale podle něj nechtěli.

Místopředseda AfD, který býval po 40 let členem konzervativní strany CDU kancléřky Angely Merkelové, také uvedl, že mnoho členů AfD se obává, aby „cizí náboženství nepřevládlo nad naší západní tradicí“. Tento zjevný výpad proti islámu budí dojem, že Gauland zapomněl, že Boateng je věřící křesťan, jak dává najevo i vytetovaným křížem, poznamenala agentura AFP.

Boateng, který se v dresu Bayernu Mnichov stal pětinásobným mistrem bundesligy a s německou reprezentací získal i titul mistra světa, se sice narodil v Berlíně, jeho otec ale pochází z Ghany. „Je smutné, že se něco takového stalo, ale už to nejde změnit. Doufám, že se to časem zlepší. Myslím, že na to hodně lidí velmi pěkně odpovědělo,“ reagoval na Gaulandova slova a ostré protireakce Boateng.

„Věta, která padla, je hanebná a smutná,“ uvedl k výroku místopředsedy AfD mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Červenou kartu nevystavila Gaulandovi ústy svého mluvčího jen kancléřka Merkelová. Kritika se na něj snesla ze všech stran, včetně jeho vlastní. Předsedkyně AfD označila komentář za trapný a národnímu týmu i s Boatengem popřála hodně úspěchů při nadcházejícím Euru.

Alexander Gauland
Zdroj: ČT24

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere deníku Bild řekl, že každý Němec by měl být šťastný, že má Boatenga za spoluhráče, spoluobčana či souseda. Ministr spravedlnosti Heiko Maas zase označil výpad AfD za „nedůstojný a nepřijatelný“.

Šéf německé fotbalové federace Reinhard Grindel odsoudil politické hrátky okolo reprezentace a zdůraznil, že Boateng je „výjimečný fotbalista a úžasný člověk“, který je pro mnoho mladých lidí vzorem. Fotbalový klub Bayern Mnichov hájil Boatenga jako oporu národního mužstva.

Gauland popírá, že by se zmínil o Boatengovi

Sam Gauland po bouři nevole odmítá, že kdy něco takového řekl. „Řekl jsem pouze to – a jméno Boateng zaznělo možná od novinářů, protože já nevím nic o fotbale – pouze to, že existuje mnoho lidí, kteří nepovažují cizince v sousedství za ideál,“ brání se.

Frankfurter Allgemeine si za svým článkem stojí. Výrok o nechtěném sousedovi Boatengovi zaznamenali dva jeho novináři.

Německé Kinder čokolády před fotbalovým mistrovstvím Evropy
Zdroj: kinderschokolade.de

Spory v Německu rozpoutali už minulý týden členové hnutí Pegida svými výpady proti výrobci cukrovinek Ferrero, který na obalu Kinder čokolády nahradil obrázek blonďatého chlapce dětmi tmavé pleti. Změnu obrázku dítěte označovali za protežování imigrantů a mluvili o bojkotování čokolády. Z příspěvků však bylo patrné, že kritici netuší, že kritizované obaly ukazovaly dětské snímky fotbalových reprezentantů Boatenga a Ilkaye Gündogana, který je tureckého původu.

Podobné výpady ohledně etnického složení národního týmu zažívá i Francie, zejména ze strany krajně pravicové Národní fronty.