Irácké jednotky vstoupily do Fallúdže s cílem dobýt město zpět od islamistů

Irácké jednotky ráno vstoupily do Fallúdže, kterou chtějí získat z rukou islamistů. Město dobývají ze tří různých směrů, uvedla agentura AFP s odvoláním na mluvčího speciálních protiteroristických jednotek Sabáha Numáního. Islamisté podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó měli dost času, aby se na útok připravili. V minulých dnech se podařilo odhalit například tunelové systémy, které bojovníci IS vyhloubili.

Na místě má irácká armáda asi 20 tisíc mužů, do ofenzivy jsou zapojené i šíitské milice a elitní protiteroristická jednotka. Podle zpravodaje ČT se očekává tuhý odpor. „Objevily se informace, že řada domů je podminovaná, islamisté rozmístili i ostřelovače,“ uvedl Jakub Szántó.

Podle něj jsou uvnitř města maximálně dva tisíce islamistů. „Vzhledem k tomu, že byli ve městě tak dlouhou dobu, mluví se o tom, že se zde stihli opevnit a že zaminovali většinu přístupových cest,“ podotkl Szántó.

Fallúdža leží 50 kilometrů západně od Bagdádu. Byla prvním městem, které v lednu 2014 obsadil Islámský stát (IS). První fáze ofenzivy začala minulý týden v pondělí. Jeden z šíitských vojenských velitelů už v pátek řekl, že závěrečná bitva o město začne během několika dní.

Obyvatelé Fallúdže trpí hlady a nemohou město opustit

Podle OSN i dalších organizací na ochranu lidských práv je v ohrožení zhruba 50 tisíc civilistů, kteří se ve Fallúdži nacházejí a radikálové jim pod pohrůžkou smrti brání město opustit.

Fallúdža je strategické město, které mělo ještě před válkou zhruba 350 tisíc obyvatel, dnes se v důsledku bojů odhaduje počet obyvatel na 80–90 tisíc.
Jakub Szántó
Boje u iráckého města Fallúdža
Zdroj: ČTK/AP/Khalid Mohammed

Ti, kterým se podařilo uprchnout, hovořili o případech, kdy lidé ve městě umírají hlady, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). „Jídlo je velmi nedostatkové zboží. Slyšeli jsme, že lidé jedí prošlou rýži a sušené datle, nic víc,“ uvedla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová.

Armáda obyvatelstvo už dříve vyzvala k odchodu. Za posledních několik dní se podařilo utéct několika stovkám rodin. „Byli jsme tam uvězněni přes tři roky. Radikálové nás stále přesouvali z místa na místo,“ přiblížila obyvatelka Fallúdže s tím, že jen chtěli, aby utrpení už skončilo. 

Fallúdža je jedno z posledních měst, které IS ovládá. Během kurdské ofenzivy proti iráckému Mosulu zemřel při útoku islamistického sebevražedného atentátníka velitel kurdské zdravotní služby generál Rezgar Hamánin. Vedle iráckého občanství měl i český pas. Ten získal poté, co se před lety uchýlil do azylu v Česku před režimem Saddáma Husajna. V tuzemsku má i svou rodinu.